Dostupni linkovi

Ronioci izvukli tijelo posljednje nestale osobe iz olupine jahte kod Sicilije


Spasioci transportuju tijelo pronađeno nakon brodoloma jahte "Bayesian", vjeruje se da se radi o Hani Linč, ćerki vlasnika jahte Majka Linča, Portičelo, Italija, 23. avgust 2024.
Spasioci transportuju tijelo pronađeno nakon brodoloma jahte "Bayesian", vjeruje se da se radi o Hani Linč, ćerki vlasnika jahte Majka Linča, Portičelo, Italija, 23. avgust 2024.

Italijanski ronioci su pronali tijelo posljednje osobe koja je bila nestala nakon što je jahta britanskog tehnološkog magnata, Majka Linča (Mike Lynch) potonula nedaleko od Sicilije.

Vjeruje sa da tijelo pripada Linčevoj kćerki Hani (Hannah), izjavio je dobro obaviješteni izvor za Reuters u petak, 23. avgusta.

"Bayesian", 56-metarski luksuzni jedrenjak koji je plovio pod britanskom zastavom i prevozio 22 putnika i člana posade, bio je usidren u luci Portičelo blizu Palerma, kada se prevrnuo i potonuo, nakon što je u ponedjeljak rano ujutro pogođen olujom.

Izvor Reutersa nije identifikovao tijelo Hane Linč, ali je naveo da je ona bila jedina osoba koja još nije bila otkrivena. Italijanska medijska agencija Adnkronos je navela da je ona pronađena unutar jahte.

Olupina leži na dubini od 50 metara, a hodnici unutar nje su veoma uski.

Vatrogasci su u petak opisali spasilačku operaciju kao "dugu i komplikovanu", te naveli da je u nju uključeno više od 400 ljudi, uključujući 28 ronilaca specijalista.

Tijela drugih petoro putnika su izvučena iz jahte u srijedu i četvrtak. Tijelo jedinog člana posade koji je nastradao, kuvara Rekalda Tomasa (Recaldo Thomas), pronađeno je nedaleko od olupine u ponedjeljak.

Zvanična identifikacija tijela i obdukcije bi trebalo da počne nakon što i posljednje izvučeno tijelo bude prebačeno u bolničku mrtvačnicu u Palermu.

Otvorena je istraga potonuća, koje je zbunilo pomorske stručnjake, koji tvrde da je brod kao što je "Bayesian", italijanskog proizvođača visokokvalitetnih jahti Perini, trebalo da izdrži oluju.

Kapetan jahte, Džejms Katfild (James Cutfield), osmoro preživjelih članova posade i putnika je ispitala policija, ali se nisu javno oglašavali. Konferencija za medije bi trebalo da bude održana u subotu.

Đovani Konstancino (Giovanni Constantino), direktor Italijanske pomorske grupe u čijem vlasništvu je Perini, izjavio je za Reuters da je brodolom rezultat niza "neopisivih, neshvatljivih grešaka" posade, te je isključio mogućnost bilo kakvih propusta u izradi broda.

Izvlačenje olupine iz mora, gdje se sada nalazi i leži na svojoj desnoj strani, a po svemu sudeći je čitava, trebalo bi da pomogne istražiteljima da shvate šta se dogodilo, iako će operacija vjerovatno biti skupa i kompleksna.

Procjene su da bi njeno vađenje moglo koštati do 15 miliona evra, te da bi izvlačenje jahte trebalo da traje šest do osam sedmica.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG