Dostupni linkovi

EP: Pogrešna odluka Francuske da blokira ukidanje viza za Kosovo



Izvestiteljka za Kosovo u Evropskom parlamentu je ponovila da je Kosovo ispunilo sve uslove za liberalizaciju viznog režima, a da Evropska unija nije izvršila svoje obaveze
Izvestiteljka za Kosovo u Evropskom parlamentu je ponovila da je Kosovo ispunilo sve uslove za liberalizaciju viznog režima, a da Evropska unija nije izvršila svoje obaveze

Izvestiteljka za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola von Cramon je izrazila nadu da će u narednom periodu pozicija unutar Evropske unije po pitanju liberalizacije viznog režima za Kosovo, posebno u Francuskoj, biti manje polarizovana.

Ona je 29. juna na konferenciji za novinare u Prištini ocenila pogrešnom odluku Francuske da blokira proces dobijanja bezviznog režima za Kosovo.

Ponovila je da je Kosovo ispunilo sve uslove za liberalizaciju viznog režima, a da Evropska unija nije izvršila svoje obaveze, čime "gubi kredibilitet".

Ipak, von Cramon je rekla i da Kosovo treba da nastavi sa borbom protiv korupcije i da sprovodi reforme, kako bi Francuska promenila svoj stav.

Na pitanje da li postoji mogućnost da se proces liberalizacije viznog režima poveže sa dijalogom Kosova i Srbije, Viola von Cramon je rekla da ona o tome nema nikakvih informacija uz objašnjenje da ova dva pitanja do sada nisu bila povezana.

Francuska je jedna od najskeptičnijih zemalja kada je u pitanju ukidanja viznog režima za građane Kosova.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti se 23. juna u Parizu sastao sa predsednikom Francuske Emanuleom Makronom (Emmanuel Macron), nakon čega je samo potvrdio da Francuska nije promenila stav po pitanju liberalizacije viznog režima za Kosovo.

Premijer Kurti je tada rekao da su tu i druge zemlje koje su skeptične po pitanju vizne liberalizacije, poput Holandije, i da rade na tome da one promene svoje stavove.

Kosovu se bezvizni režim obećava još od 2011. godine.

Evropska komisija je pre tri godine preporučila ukidanje viznog režima za Kosovo i to je izglasano i u Evropskom parlamentu, ali konačna odluka sada zavisi od Saveta ministara EU.

Građani Kosova su jedini u regionu koji ne mogu slobodno da se kreću u Šengen zoni.

XS
SM
MD
LG