Dostupni linkovi

Rusija tvrdi da se izraelski plaćenici bore u Ukrajini


Marija Zaharova, portparolka ministarstva inostranih poslova Rusije
Marija Zaharova, portparolka ministarstva inostranih poslova Rusije

Portparolka ruskog ministarstva inostranih poslova rekla je u srijedu 4. maja da se plaćenici iz Izraela bore zajedno sa desničarskom regimentom Azov u Ukrajini, što je dalje zaoštrilo tenzije sa Izraelom nakon što je Rusija sugerisala da je Adolf Hitler imao "jevrejske krvi".

"Izraelski plaćenici su praktično rame uz rame sa militantima Azova u Ukrajini", rekla je Marija Zaharova za Sputnjik, medij koji podržava Kremlj u radijskom intervjuu.

Za Azov se čulo 2014. kada su njegovi ultradesničarski aktivisti uzeli oružje u ruke kako bi se borili protiv proruskih separatista na istoku Ukrajine u Donbasu, ali su od tada došli pod komandu ukrajinske vojske.

Oni se bore zajedno sa ukrajinskom vojskom protiv ruskih trupa nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara.

Članovi Azova su dio pokreta otpora Ukrajinaca u lučkom gradu Mariupolju koji su okruženi u čeličani Azovstal.

Sugestijama da se Izraelci bore zajedno sa jedinicama Azova, koje Rusija vidi kao "fašiste" i "naciste", Moskva dalje zaoštrava tenzije koje su počele nakon što je ministar inostranih poslova Sergej Lavrov u nedelju, 1. maja rekao da je Hitler imao "jevrejske krvi".

Njegove izjave su izazvale su bijes u Izraelu koji je njegovu izjavu nazvao "neoprostivom" i "strašnom istorijskom greškom".

Ministar inostranih poslova Rusije je u utorak, 3. maja optužio Izrael da podržava "neonacistički režim u Kijevu".

Ukrajinski predsjednik Vilodimir Zelenski koji je Jevrejin u izjavi od 2. maja je rekao:

"Ministar inostranih poslova Ruske Federacije otvoreno i besramno govori da su najveći antisemiti navodno bili među samim Jevrejima i da je Hitler navodno imao jevrejske krvi. Kako se tako nešto može reći uoči godišnjice poraza nacizma? Ove riječi znače da ruske visoke diplomate okrivljuju Jevreje za nacističke zločine."

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG