Dostupni linkovi

Protesti u Izraelu protiv reforme pravosuđa


Protesti ispred Kneseta protiv reforme pravosuđa, 13. februar 2023.
Protesti ispred Kneseta protiv reforme pravosuđa, 13. februar 2023.

Hiljade Izraelaca protestovalo je u ponedeljak, 13. februara, ispred parlamenta protiv kontroverznog plana vlade o reformi pravosuđa, kojim bi se zakonodavcima pružila znatno veća kontrola nad Vrhovnim sudom.

Mere, koje su prethodile odobrenju kroz seriju preliminarnih glasanja u Domu, izazvale su kritike i optužbe da bi zakonodavnoj vlasti dale ovlašćenja skoro bez kontrole.

Ispred izraelskog parlamenta, Kneseta, hiljade ljudi su se okupile, mašući izraelskim zastavama i plakatima na kojima je pisalo „Spasimo izraelsku demokratiju“ i „Ceo svet gleda“.


Predsednik Isak Hercog, u retkom nacionalnom obraćanju kasno u nedelju usredsređenom na plan reformi, upozorio je da je Izrael "na ivici pravnog i društvenog kolapsa".

Hercog, koji ima uglavnom ceremonijalnu ulogu, pozvao je tvrdokornu desničarsku vladu premijera Benjamina Netanjahua da pauzira zakonodavni proces i održi razgovore sa opozicijom u nadi da će postići kompromis.

„Apelujem na vas sa zahtevom da se predlog zakona ne stavlja na prvo čitanje“, rekao je Hercog.

Međutim, odbor zadužen za razmatranje predloga ministra pravde Jariva Levina je u ponedeljak odobrio delove zakona, a prvo čitanje zakona moglo bi da bude održano kasnije tokom dana.

Potrebna su tri glasa u plenumu pre nego što predlog postane zakon.


Netanjahu i njegovi saveznici kažu da su reforme neophodne za ispravljanje neravnoteže moći između izabranih predstavnika i najvišeg suda nacije.

Njegova vlada želi da vladi da de facto kontrolu nad kandidatima za vrhovne sudove, što je uloga koju trenutno ima mešovito veće političara, sudija i članova advokatske komore, podseća agencija Frans pres (AFP).

Levinov plan bi takođe dao parlamentu ovlašćenje da poništi odluke vrhovnog suda jednostavnom većinom glasova.

Kritičari, uključujući predsednicu Vrhovnog suda Ester Hajut, osudili su nacrt kao napad na nezavisnost izraelskog pravosuđa.

Neki Netanjahuovi kritičari su takođe vezali plan reformi sa njegovim tekućim suđenjem za korupciju, tvrdeći da on nastoji da potkopa pravosudni sistem.

Netanjahu je negirao optužbe za korupciju.


Reagujući na Hercogov predlog, Levin je izraelskim medijima rekao da je "spreman i da želi da se uključi u istinski dijalog sa članovima opozicije" o načinima unapređenja pravosuđa.

Međutim, odbacio je bilo kakvu "vezu... između dijaloga i napredovanja u zakonodavnom procesu".

On je upozorio da pristanak na rad sa opozicijom ne bi trebalo da "postane sredstvo za otezanje kako bi se odložila i sprečila suštinska i smislena reforma pravosudnog sistema".

Očekuje se da će opozicioni lider i bivši premijer Jair Lapid, Netanjahuov rival, zajedno sa drugim liderima opozicionih stranaka, kasnije u ponedeljak izvestiti novinare o ovom pitanju.

XS
SM
MD
LG