Dostupni linkovi

Hiljade na protestima u Izraelu, pozivi na štrajk nakon smrti šestero talaca


Demonstranti ispred izraelskog Ministarstva odbrane zahtijevaju povratak talaca iz Pojasa Gaze, u Tel Avivu, 1. septembra 2024.
Demonstranti ispred izraelskog Ministarstva odbrane zahtijevaju povratak talaca iz Pojasa Gaze, u Tel Avivu, 1. septembra 2024.

Hiljade ožalošćenih i ljutih Izraelaca izašli su u nedjelju navečer na ulice nakon što je još šest talaca pronađeno mrtvo u Pojasu Gaze, tražeći da premijer Benjamin Netanyahu dogovori prekid vatre sa Hamasom kako bi preostale zarobljenike vratio kući.

Moćni radnički savez Histadrut, koji predstavlja stotine hiljada radnika u javnom sektoru, sazvao je generalni štrajk za ponedjeljak kako bi izvršio pritisak na vladu — prvi od napada na Hamas 7. oktobra koji je započeo rat.

Očekuje se da će štrajk zaustaviti ili poremetiti glavne sektore privrede, uključujući bankarstvo, zdravstvenu zaštitu i glavni aerodrom u zemlji.

Mnogi protestiraju u nedjelju navečer ispred Netanyahuovog ureda u Jerusalemu.

Mnogi okrivljuju premijera što nije uspio vratiti taoce žive jer nije postigao dogovor s Hamasom o okončanju rata.

Hamas, koji su Sjedinjene Države i Evropska unija označile kao terorističku organizaciju, ponudio je oslobađanje talaca u zamjenu za okončanje rata, povlačenje izraelskih snaga i oslobađanje velikog broja palestinskih zatvorenika, uključujući militante visokog profila, podsjeća AP.

Izzat al-Risheq, visoki dužnosnik Hamasa, rekao je da bi taoci još bili živi da je Izrael prihvatio prijedlog o prekidu vatre koji su podržale Sjedinjene Države, na koji je Hamas rekao da je pristao još u julu.

Netanyahu je obećao da će nastaviti rat dok Hamas ne bude uništen i kaže da je potreban vojni pritisak da se taoci vrate kući.

Kritičari optužuju izraelskog premijera da odugovlači pregovore o prekidu vatre i stavlja osobne interese ispred interesa talaca.

Kraj rata će vjerovatno dovesti do istrage neuspjeha njegove vlade u napadima 7. oktobra, kolapsa njegove vlade i prijevremenih izbora, ocjenjuje AP.

Izraelska vojska saopćila je ranije u nedjelju da je identificirala tijela šestero talaca otetih iz Izraela i dovedenih u Pojas Gaze, među kojima dvije žene i četiri muškarca.

Obdukcija tijela talaca pokazala je da je šest talaca ubijeno "iz neposredne blizine" "između četvrtka i petka ujutro", objavilo je u nedjelju izraelsko ministarstvo zdravstva.

Izraelski ministar odbrane zalaže se za prekid vatre

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant pozvao je u nedjelju Netanyahua da zaključi sporazum o prekidu vatre s Hamasom, kako bi se preostale taoce vratio kući iz Pojasa Gaze.

"Prekasno je za otete koji su hladnokrvno ubijeni. Oteti koji su i dalje u zarobljeništvu Hamasa moraju biti vraćeni kući", naveo je Gallant na mreži X.

Istakao je da se političko-sigurnosni kabinet mora odmah sastati kako bi poništio prethodnu odluku od 29. augusta o zadržavanju trupa u takozvanom Filadelfijskom koridoru, duž južne ivice Pojasa Gaze.

Netanyahuovo insistiranje na zadržavanju trupa u koridoru kako bi spriječio Hamas da krijumčari oružje iz Egipta, naširoko je viđeno kao jedna od glavnih prepreka sporazumu s Hamasom u pregovorima uz posredovanje Egipta i Katara, prenosi Reuters.

Izrael je pokrenuo napade na Pojas Gaze, s ciljem da uništi Hamas nakon što su borci islamističke grupe upali na jug Izraela 7. oktobra, ubivši, prema izraelskim podacima, 1.200 ljudi i zarobivši više od 250 talaca.

Od tada je skoro 40.000 Palestinaca ubijeno u izraelskoj ofanzivi u Pojasu Gaze, navodi ministarstvo zdravlja palestinske teritorije pod kontrolom Hamasa. Uslijed ratnih dejstava izraelske vojske raseljeno je više od 2,3 miliona Palestinaca, koji žive u uvjetima humanitarne katastrofe.

Humanitarni prekid vatre

Prije nego što je vojska 1. septembra objavila da je pronašla tijela šestero talaca, izraelske vlasti navele su da se 108 od ukupno 250 talaca koje je Hamas oteo 7. oktobra i dalje nalazi u Pojasu Gaze i da vjeruju da je trećina njih mrtva.

U Pojasu Gaze u toku je humanitarni prekid vatre kako bi se djeca u tom području vakcinirala protiv dječije paralize.

Svjetska zdravstvena organizacija je saopćila da su izraelske vlasti pristale na nekoliko "humanitarnih pauza" od po tri dana u Pojasu Gaze da bi se omogućila vakcinacija 640.000 djece protiv dječije paralize.

XS
SM
MD
LG