Dostupni linkovi

'To nam znači sve': Izraelci slave oslobađanje četvoro talaca


Poster sa fotografijom Noe Argamana, jedne od četvoro oslobođenih talaca na skupu u Tel Avivu 8. juna 2024.
Poster sa fotografijom Noe Argamana, jedne od četvoro oslobođenih talaca na skupu u Tel Avivu 8. juna 2024.

Izraelci su 8. juna slavili oslobađanje četvoro taoca iz Gaze u vojnoj operaciji, koje je od 7. oktobra držao Hamas, prenela je agencija AFP.

Oni su se okupili ispred bolnice u Tel Avivu, u kojoj su oslobođeni taoci bili podvrgnuti lekarskim pregledima. Izraelska vojska je navela imena talaca koji su olsobođeni. Reč je o 26-godišnjoj Noa Argamani, 22-godišnjem Meiru Janu, 27-godišnjem Andreju Kozlovu i 41-godišnjem Šlomiju (Shlomi) Zivu.

Svi su oteti na muzičkom festivalu Nova 7. oktobra 2023. godine.

Hila Izraeli, 39-godišnja učiteljica, rekla je za AFP da se opuštala pored Galilejskog mora u severnom Izraelu kada je čula vest.

"U trenu su svi počeli da gledaju u svoje telefone, ljudi su izašli iz vode, uzvici radosti su dopirali sa raznih strana", rekla je ona i dodala da "nije mogla da zasutavi suze".

Urija Bekenštajn, 42, rekao je da je to bio "veoma emotivan dan".

"Imamo ove taoce u našim mislima svaki dan veći deo godine – da čak i nekoliko njih bude spaseno uprkos svim izgledima, to znači sve", rekao je on za AFP.

Prilikom napada na Izrael 7. oktobra 2023. Hamas, koji su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija označile kao terorističku organizaciju, Hamas je oteo 251 taoca.

Desetine su oslobođene tokom jednonedeljnog primirja u novembru, a do 7. juna samo tri zarobljenika su oslobođena u izraelskim vojnim racijama. Hamas na palestinskoj teritoriji sada drži 116 talaca, uključujući 41 za koje vojska tvrdi sa su mrtvi.

AFP prenosi da je oslobođene Izraelce u bolnici obišao izraelski premijer Benjamin Netanjahu. Fotografije sa oslobođenim taocima podelio je Netanjahuov kabinet.

U napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra ubijeno je 1.194 ljudi, većinom civila, prema podacima AFP-a zasnovanom na zvaničnim izraelskim podacima.

U ofanzivi Izraela koja je usledila u Gazi je ubijena 36.801 osoba, takođe uglavnom civila, prema podacima Ministarstva zdravlja u Gazi, pod kontrolom Hamasa.

XS
SM
MD
LG