Dostupni linkovi

Izraelski premijer traži veći pritisak na Hamas


Benjamin Netanyahu, 17. jula 2024.
Benjamin Netanyahu, 17. jula 2024.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je u nedjelju da se "usmjeri pritisak na Hamas" i osudio njihovo "tvrdoglavo odbijanje" sporazuma o primirju u Pojasu Gaze, neposredno prije nove posjete američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena Izraelu.

"Hamas ustraje u svom odbijanju i nije poslao ni predstavnika na pregovore u Dohi. Zato pritisak treba usmjeriti prema Hamasu i njegovom vođi Jahji Sinvaru, a ne prema izraelskoj vladi. Snažan vojni pritisak i snažan diplomatski pritisak jedini su načini da se oslobode naši taoci", rekao je Netanyahu, saopćio je njegov ured, prenosi AFP.

Izraelski pregovarači razgovarali su u četvrtak i petak u Dohi s katarskim, egipatskim i američkim posrednicima o prekidu vatre u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca. Na povratku su Netanyahuu izrazili svoj "umjereni optimizam", navodi njegov ured.

"Postoji nada da će značajan pritisak Sjedinjenih Država i posrednika na Hamas omogućiti ukidanje protivljenja Hamasa američkom prijedlogu", koji "uključuje elemente prihvatljive Izraelu", navodi se iz ureda premijera.

Hamas je objavio u petak da odbacuje "nove uvjete" u ovom prijedlogu, osuđujući "američki diktat".

Netanyahu je u nedjelju ponovno potvrdio da Izrael vodi "pregovore, a ne razmjenu u kojoj samo dajemo, a ne primamo ništa".

"Postoje stvari u kojima možemo biti fleksibilni i druge u kojima ne možemo. Zbog toga, uz znatne napore da vratimo naše taoce, ostajemo čvrsti na načelima koja smo uspostavili, a koja su ključna za sigurnost Izraela", kazao je.

Netanyahu će u ponedjeljak u Jerusalemu primiti Blinkena koji dolazi u Izrael već deveti put od početka rata u Pojasu Gaze.

Rat u Gazi je počeo nakon što je Hamas, na popisu Sjedinjenih Država i Europske unije kao teroristička organizacija, upao u južni Izrael 7. oktobra i pobio oko 1.200 ljudi te oteo 250 talaca.

Nakon Hamasovog pokolja, većinom civila, Izrael je pokrenuo ofanzivu na Gazu.

U borbama je, prema Ministarstvu zdravlja Gaze pod kontrolom Hamasa, poginulo je više od 40.000 ljudi. Na toj palestinskoj teritoriji živi oko 2,3 miliona ljudi.

XS
SM
MD
LG