Dostupni linkovi

Sukobi na Zapadnoj obali nakon velike izraelske racije


Palestinski militanti pucaju na izraelska oklopna vozila u Dženinu na okupiranoj Zapadnoj obali, 3. juli
Palestinski militanti pucaju na izraelska oklopna vozila u Dženinu na okupiranoj Zapadnoj obali, 3. juli

Najmanje osam Palestinaca je ubijeno, a 50 ih je povrijeđeno u izraelskim napadima na okupiranoj Zapadnoj obali u ponedjeljak, izvijestio je palestinsko Ministarstvo zdravstva.

Izrael je pokrenuo raciju velikih razmjera protiv palestinskih militanata u izbjegličkom kampu Dženin.

Racija je započela višestrukim napadima dronovima iz zraka, a kasnije i sa kopna, što je dovelo do oružanih sukoba na ulicama.

U odvojenom događaju, izraelska vojska ubila je 21-godišnjeg Palestinca na sjeveru Ramale u centralnom dijelu okupirane Zapadne obale, navelo je palestinsko Ministarstvo zdravstva.

Kako navodi AP, ova racija podsjeća na velike vojne operacije tokom druge intifade, palestinskog ustanka protiv izraelske okupacije prije dvije decenije.

Raciji je prethodio pritisak da se oštro odgovori na niz napada na jevrejske naseljenike uključujući napad 20. juna u kojem je ubijeno četvoro ljudi.

Palestinski mediji su izvijestili da je u vrijeme racije nestalo struje i da je vojni buldožer prolazio kroz uske ulice, što sve podsjeća na izraelske upade tokom posljednjeg palestinskog ustanka.

Dim iznad Dženina na Zapadnoj obali, 3. juli
Dim iznad Dženina na Zapadnoj obali, 3. juli

Potpukovnik Rihard Heht, izraelski vojni portparol, rekao je da je operacija počela oko jedan sat poslije ponoći udarom iz vazduha na zgradu koju koriste ekstremisti, a da je cilj da se konfiskuje i uništi njihovo oružje.

Objasnio je da oko 2.000 vojnika učestvuje u operaciji i da su vojni dronovi izveli niz napada da otvore put kopnenim snagama.

Iako je Izrael izveo izolovane napade iz vazduha na Zapadnoj obali u proteklim nedjeljama Heht je rekao da niz napada u ponedjeljak predstavlja eskalaciju neviđenu od 2006. godine, kada je okončan palestinski ustanak.

'Okupacija ubija djetinjstvo'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Zvanična palestinska novinska agencija Wafa je javila da je vojska blokirala puteve u logor, zauzela pozicije na kućama i zgradama, postavivši snajperiste na krovovima.

Agencija je takođe navela da je isključena struka u velikim dijelovima logora i da su vojni buldožeri pričinili štetu imovini.

Od početka ove godine na toj teritoriji ubijen je 131 Palestinac tokom porasta nasilja koje traje više od godinu dana.

U palestinskim napadima ubijeno je za to vrijeme 24 ljudi.

XS
SM
MD
LG