Dostupni linkovi

U izraelskom bombardiranju Gaze više od 60 Palestinaca ubijeno


Dječak koji je ranjen u izraelskom napadu hitno je prebačen u bolnicu Naser u Kan Junisu, južno područje Pojasa Gaze, 16. jula 2024.
Dječak koji je ranjen u izraelskom napadu hitno je prebačen u bolnicu Naser u Kan Junisu, južno područje Pojasa Gaze, 16. jula 2024.

U izraelskim zračnim napadima ubijeno je više od 60 Palestinaca u južnom i centralnom dijelu Pojasa Gaze, saopćili su palestinski dužnosnici.

Najsmrtonosniji napad izvršen je u utorak u popodnevnim satima u blizini benzinske pumpe kod grada Kan Junisa u Muvasiju, prenio je AP.

Napadnuti prostor obuhvata i "sigurnu zonu" gdje su hiljade raseljenih ljudi. Ove oblasti prepune su šatorskih kampova za te osobe.

Dužnosnici u bolnici Naser rekli su da je poginulo 17 ljudi.

Ovo se dogodilo u istoj oblasti gdje su zdravstveni dužnosnici iz Gaze rekli da je više od 90 Palestinaca, uključujući djecu, ubijeno u napadu u subotu, 13. jula.

Izrael je saopćio da je meta vrhovni vojni zapovjednik Hamasa Muhamed Deif. Njegova sudbina nije poznata.

Novi zračni udari uslijedili su dok Izrael i Hamas razmatraju najnoviji prijedlog o prekidu vatre.

Rat u Gazi je počeo nakon što je Hamas, na popisu Sjedinjenih Država i Evropske unije kao teroristička organizacija, upao u južni Izrael 7. oktobra i pobio oko 1.200 ljudi te oteo 250 talaca.

Nakon Hamasovog pokolja, većinom civila, Izrael je pokrenuo ofanzivu na Gazu.

U borbama je, prema Ministarstvu zdravstva Gaze pod kontrolom Hamasa, poginulo najmanje 38.664 ljudi. Na toj palestinskoj teritoriji živi oko 2,3 miliona ljudi.

XS
SM
MD
LG