Dostupni linkovi

U napadima Izraela ubijena 24 Palestinca, među žrtvama članovi porodice vođe Hamasa


Palestinci u plaču nakon pogibije članova rodbine u izraelskom napadu u gradu Gazi, 25. juna 2024.
Palestinci u plaču nakon pogibije članova rodbine u izraelskom napadu u gradu Gazi, 25. juna 2024.

Izraelske snage ubile su najmanje 24 Palestinaca u tri odvojena vazdušna napada na grad Gazu, rekli su zvaničnici zaduženi za zdravstvo.

Istovremeno, tenkovi su ušli još dublje u Rafah, na jugu Pojasa Gaze.

Medicinari su rekli da su u dva udara pogođene dvije škole u Gazi, pri čemu je poginulo najmanje 14 ljudi.

Meta trećeg napada bila je kuća u kampu Shati, jednom od osam izbjegličkih kampova u Pojasu Gaze. U tom napadu ubijeno je 10 osoba, piše Reuters.

Kuća u Šatiju pripadala je široj porodici političkog šefa Hamasa Ismaila Hanijea, koji živi u Kataru. Članovi porodice i medicinari rekli su da su poginuli njegova sestara i drugi srodnici.

Hanije, koji vodi diplomatiju grupe Hamas i predstavlja u javnosti ovu militantnu grupu koja upravlja Gazom, izgubio je mnogo srodnika u izraelskim vazdušnim napadima od 7. oktobra, uključujući trojicu sinova, podsjeća Reuters.

Izraelska vojska je navela da su njene snage tokom noći gađale militante u Gazi koji su bili uključeni u planiranje napada na Izrael.

U saopštenju se dodaje da su među njima su i oni koji su bili uključeni u držanje talaca u zatočeništvu i pojedini koji su učestvovali u Hamasovom prekograničnom napadu 7. oktobra.

Rat u Pojasu Gaze počeo je kada su militanti Hamasa, organizacije koju su Sjedinjene Države i Evropska unija označili kao terorističku, izveli napad bez presedana na Izrael 7. oktobra, u kojem je poginulo oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, prema izraelskim zvaničnim podacima.

Hamas je takođe kidnapovao oko 250 ljudi.

Izrael je potom pokrenuo ofanzivu na Gazu u kojoj je do sada ubijeno skoro 37.600 ljudi, prema podacima lokalnog ministarstva zdravstva, koje kontroliše Hamas.

XS
SM
MD
LG