Dostupni linkovi

Izrael ističe da želi da uzvrati na napade Hezbolaha, ali ne i sveopšti rat u Libanu


Sahrana 12 dece i tinejdžera poginulih na Golanu od rakete koju je ispalio Hezbolah, prema tvrdnji Izraela.
Sahrana 12 dece i tinejdžera poginulih na Golanu od rakete koju je ispalio Hezbolah, prema tvrdnji Izraela.

Izrael želi da uzvrati na napad Hezbolah, ali ne i da uvuče Bliski istok u sveopšti rat, izjavila su u ponedeljak dva izraelska zvaničnika, dok se Liban pripremao za odmazdu nakon raketnog udara u kojem je poginulo 12 dece i tinejdžera na Golanskoj visoravni koju je okupirao Izrael, prenosi Rojters.

Dva druga izraelska zvaničnika su kazala da se njihova zemlja sprema za mogućnost višednevnih borbi nakon raketnog udara tokom vikenda na sportski teren u selu Druza.

Sva četiri zvaničnika, među kojima su visoki zvaničnik odbrane i diplomatski izvor, govorili su pod uslovom anonimnosti i nisu dali dalje informacije o planovima Izraela za odmazdu.

"Procena je da odgovor neće dovesti do sveopšteg rata", rekao je diplomatski izvor. "To u ovom trenutku ne bi bilo u našem interesu", dodao je.

Izrael i Sjedinjene Države okrivile su libanski Hezbolah za napad. Hezbolah je negirao bilo kakvu ulogu.

Incident je pojačao zabrinutost da bi višemesečna prekogranična neprijateljstva između Izraela i teško naoružane libanske militantne grupe koju podržava Iran, mogla da preraste u širi, destruktivniji rat.

Izraelski bezbednosni kabinet je kasno u nedelju ovlastio premijera Benjamina Netanijahua i ministra odbrane Joava Galanta da odluče o "načinu i vremenu" odgovora na raketni udar.

Izraelske novine Jediot Ahronot citirale su neidentifikovane zvaničnike koji su rekli da će odgovor biti "ograničen, ali značajan".

U izveštaju se navodi da se opcije za odmazdu kreću od ograničenog napada na infrastrukturu, uključujući mostove, elektrane i luke, do gađanja Hezbolahovih skladišta oružja ili visokih komandanata Hezbolaha.

Podstaknuta ratom u Gazi, neprijateljstva između Izraela i Hezbolaha su najžešća od njihovog rata 2006. godine.

Hezbolah, saveznik palestinske grupe Hamas, rekao je da je njegova kampanja raketnih i dronova na Izrael imala za cilj da podrži Palestince, i naznačio da će prestati vatru tek kada Izrael okonča ofanzivu na Gazu.

Zbog sukoba Izraela i Libana desetine hiljada ljudi je bilo primorano da napuste svoje domove sa obe strane granice.

Američki državni sekretar Antoni Blinken je u ponedeljak u telefonskom razgovoru sa izraelskim predsednikom Isakom Hercogom istakao važnost sprečavanja eskalacije sukoba, rekao je portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler.

Oni su razgovarali o naporima da se postigne diplomatsko rešenje koje bi omogućilo građanima sa obe strane granice između Izraela i Libana da se vrate kući, kao i o tekućim naporima da se postigne prekid vatre u Gazi i oslobađanje izraelskih talaca koje Hamas tamo drži.

U ponedeljak su u napadu izraelske bespilotne letelice u južnom Libanu poginule dve osobe, a tri su ranjene, saopštila je libanska civilna odbrana. To su bile prve žrtve u Libanu od incidenta tokom vikenda.

Zvaničnik libanske civilne odbrane rekao je Rojtersu da je među ranjenima i jedno dete, ne navodeći da li su poginuli borci ili civili.

Izraelska vojska saopštila je da je njena protivvazdušna odbrana u ponedeljak oborila dron koji je prešao iz Libana u područje Zapadne Galileje.

Letovi na međunarodnom aerodromu u Bejrutu su otkazani ili odloženi zbog mogućnosti odgovora Izraela.

I Izrael i Hezbolah su se trudili da izbegnu sveopšti rat otkako su počeli da razmenjuju vatru u oktobru.

Hezbolah je negirao da je ispalio raketu koja je ubila mladiće. U saopštenju u subotu uveče ova organizacija je navela da je ispalila projektil na vojnu metu na Golanskoj visoravni, graničnoj oblasti koju je Izrael anektirao od Sirije nakon bliskoistočnog rata 1967. što međunarodna zajednica nije priznala.

Izvor: Rojters
XS
SM
MD
LG