Dostupni linkovi

Izrael i Hamas napreduju u pregovorima o prekidu vatre i oslobađanju talaca, kažu dužnosnici


Palestinci na mjestu napada na kuću u Rafahu, na jugu Pojasa Gaze, 12. februar 2024.
Palestinci na mjestu napada na kuću u Rafahu, na jugu Pojasa Gaze, 12. februar 2024.

Izrael i Hamas napreduju ka dogovoru koji ima za cilj postići prekid vatre i osloboditi taoce držane u Pojasu Gaze, prema dvojici dužnosnika koji su izravno upoznati s pregovorima, dok se ključni sastanci nastavljaju u utorak u glavnom gradu Egipta, javlja AP.

Razgovori napreduju čak i nakon što je Izrael pojačao svoju ofanzivu u gradu Rafahu na jugu Gaze, gdje je 1,4 miliona raseljenih Palestinaca pobjeglo potražiti sklonište od borbi. Sukob je počeo nakon što je Hamas, koji su Europska unija i Sjedinjene Američke Države označile kao terorističku grupu, napao izraelske gradove 7. oktobra, na šta je Izrael uzvratio kontinuiranim zračnim napadima.

Izraelske snage spasile su dvojicu zarobljenika držanih u gradu duž egipatske granice u raciji u kojoj su ubijena najmanje 74 Palestinca, prema lokalnim zdravstvenim dužnosnicima, i ostavila trag razaranja.

Dogovor bi ljudima u Gazi dao očajnički potreban predah od rata, koji je sada u njegovom petom mjesecu, i ponudio slobodu za barem neke od 100 ljudi koji su još uvijek zarobljeni u Gazi.

Dok je rat u toku, napori uz posredovanje Katara, Sjedinjenih Država i Egipta da se postigne dogovor bili su ometani izrazito različitim pozicijama Hamasa i Izraela.

Izrael je uništio Hamasove upravljačke i vojne kapacitete i oslobodio taoce kao glavne ciljeve svog rata, koji je pokrenut nakon što su hiljade militanata predvođenih Hamasom divljale južnim Izraelom, ubivši 1.200 ljudi, uglavnom civila, i zarobivši otprilike 250 ljudi. Deseci hiljada Izraelaca raseljeni su iz uništenih zajednica.

Rat je izazvao nezamisliva razaranja u Pojasu Gaze, s više od 28.000 ubijenih ljudi, više od 70 posto žena i maloljetnika, prema lokalnim zdravstvenim dužnosnicima.

Ogromni dijelovi teritorija sravnjeni su sa zemljom zbog izraelske ofenzive, oko 80 posto stanovništva je raseljeno, a humanitarna katastrofa gurnula je više od četvrtine Palestinaca u Gazi prema gladovanju.

Južnoafrička Republika, koja je Međunarodnom sudu pravde podnijela optužbe za genocid protiv Izraela, rekla je u četvrtak da je podnijela "hitni zahtjev" Sudu da razmotri predstavljaju li izraelske vojne operacije u Rafahu kršenje privremenih naredbi koje su donijeli suci prošli mjesec.

Izrael je odlučno odbacio optužbe i inzistira na poduzimanju svih mjera kako bi poštedio civile.

Dogovor krajem novembra doveo je do kratkog primirja u zamjenu za oslobađanje oko 100 talaca. Oko 240 Palestinaca koje je Izrael zatvorio također je oslobođeno kao dio sporazuma.

Izrael kaže da se vjeruje da je oko 30 zarobljenika umrlo ili ubijeno dok su bili u zatočeništvu, a njihova su tijela još uvijek u Gazi. Tri su taoca greškom ubile izraelske snage u decembru, a jedna je izraelska vojnikinja oslobođena u spasilačkoj misiji u prvim sedmicama rata.

Visoki egipatski dužnosnik rekao je da su posrednici postigli ono što je opisao kao "relativno značajan" napredak u pregovorima između Izraela i Hamasa prije planiranog sastanka u utorak u Kairu.

Izraelsko izaslanstvo, predvođeno Davidom Barneom, šefom obavještajne agencije Mossad, boravilo je u Kairu, rekao je dužnosnik, javio je AP.

Dodao je da će se sastanak usredotočiti na "izradu konačnog nacrta" sporazuma o prekidu vatre, uz jamstva da će strane nastaviti pregovore prema trajnom prekidu vatre.

Zapadni diplomat u egipatskoj prijestolnici također je rekao da je šestosedmični dogovor na stolu, ali je upozorio da je još potrebno raditi na postizanju sporazuma.

Diplomat je rekao da će sastanak u utorak biti ključan u premošćivanju preostalih praznina kako bi se dvije strane dogovorile o primirju i krenule u razgovore za konačni dogovor o prekidu vatre.

Oba dužnosnika govorila su pod uvjetom anonimnosti jer nisu bili ovlašteni razgovarati s medijima o osjetljivim temama.

XS
SM
MD
LG