Dostupni linkovi

Izraelske trupe prodiru u središnji Rafah


Izraelski vojnici tokom vojnih operacija u pograničnom području u južnoj Gazi, 29. maj 2024.
Izraelski vojnici tokom vojnih operacija u pograničnom području u južnoj Gazi, 29. maj 2024.

Izraelska vojska priopćila je u petak da su se njezine trupe probile u središnji Rafah.

Izrael je prvi put poslao tenkove i trupe u Rafah s istoka grada početkom maja, ignorirajući zabrinutost oko sigurnosti raseljenih palestinskih civila koji su se sklonili u gradu na egipatskoj granici. Ofanziva je također spriječila humanitarne agencije UN-a da izvrše svoje misije u tom području.

Vojnici su djelovali "u središtu Rafaha" gdje su otkrili raketne bacače i tunele i demontirali Hamasovo skladište oružja, rekla je vojska u najnovijem priopćenju.

Svjedoci su izvijestili da su vidjeli izraelske zračne napade u području Rafaha, kao i pokrete trupa na kružnom toku Al-Awda, kampu Yibna i raskrižju Kir u središtu Rafaha, piše AFP.

U središnjoj Gazi, vojska je rekla da "intenzivira operacije" i da je izvela zračne napade koji su "eliminirali nekoliko terorista" koji su djelovali u blizini izraelskih trupa.

Izrael je više puta obećao da će uništiti Hamas otkako je palestinska militantna skupina napala južni Izrael 7. oktobra.

Rekao je da je okupacija Rafaha ključna u njegovim naporima da iskorijeni Hamas, nakon što je ta grupa izvela iznenadni napad na Izrael 7. oktobra, ubivši 1.200 ljudi, uglavnom civila, i kidnapovajući oko 250 drugih.

Izraelski rat u Gazi od tada je ubio više od 36.000 Palestinaca, od kojih su polovina djeca i žene, prema palestinskim zdravstvenim zvaničnicima.

Usred zastalih diplomatskih napora prema prekidu vatre, Hamas je rekao da je obavijestio posrednike da će pristati na "sveobuhvatni" sporazum o primirju, uključujući razmjenu talaca i zarobljenika, samo ako Izrael zaustavi svoju "agresiju".

Ismail Haniyeh, šef Hamasovog političkog ureda sa sjedištem u Kataru, ponovio je u petak da se o temeljnim zahtjevima skupine, uključujući trajni prekid vatre i potpuno povlačenje Izraela, "ne može pregovarati".

Optužio je Izrael da "koristi pregovore kao paravan za nastavak svoje agresije", rekavši da Hamas "odbija biti dio ovih manevara".

XS
SM
MD
LG