Dostupni linkovi

Raketni udari Izraela na Rafu, najmanje 28 Palestinaca poginulo


Palestinci u Rafi raščišćavaju ruševine nakon izraelskog vazdušnog napada, 10. februar 2024.
Palestinci u Rafi raščišćavaju ruševine nakon izraelskog vazdušnog napada, 10. februar 2024.

U vazdušnim udarima Izraela na Rafu 10. februara poginulo je najmanje 28 Palestinaca, prenela je agencija Asošijejted Pres (AP).

Napadi su se dogodili nekoliko sati nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio da je zatražio vojni plan za evakuaciju stotine hiljada ljudi iz grada u južnom delu Gaze uoči kopnene invazije.

Benjamin Netanjahu nije izneo detalje ili vremenski okvir, ali je najava izazvala široku paniku, prenosi AP.

Više od polovine od 2,3 miliona stanovnika Gaze potisnuto je u Rafu, mnogi od njih nakon višestrukog iseljavanja usled izraeslkih naredbi za evakucijom.

Američki zvaničnici rekli su da bi invazija na Rafu bez plana za civilno stanovništvo dovela do katastrofe.

Izrael je skoro svakodnevno izvodio vazdušne napade u Rafi, čak i nakon što je poslednjih nedelja rekao civilima da tamo potraže zaklon od kopnenih borbi u gradu Kan Junis, na severu.

Tokom noći 10. februara u tri vazdušna napada na kuće u oblasti Rafah ubijeno je 28 ljudi, među kojima desetoro dece, prema zdravstvenim zvaničnicima i novinarima Asošijejted presa na terenu.

U Kan Junisu, žarištu trenutne kopnene borbe, izraelske snage otvorile su vatru na bolnicu Naser, najveću u toj oblasti, ubivši najmanje jednu osobu i ranivši nekoliko, rekao je Ašraf al-Kidra, portparol Ministarstva zdravlja Gaze pod kontrolom Hamasa.

On je rekao da medicinsko osoblje više nije u mogućnosti da se kreće između zgrada ustanove zbog požara. Naveo je da se u bolnici nalazi 300 lekara i drugog medicinskog osoblja, 450 pacijenata i 10.000 raseljenih.

Izraelska vojska nije komentarisala napad na Kan Junis.

Rat u Gazi počeo je 7. oktobra iznenadnim napadom Hamasa na Izrael. Evropska unija i Sjedinjenjene Američke Države (SAD) Hamas su označili kao terorisičku organizaciju.

U napadau Hamasa na Izrael, stradalo je 1.160 ljudi, uglavnom civila, prema podacima AFP-a zasnovanom na zvaničnim podacima izraelskih vlasti.

Kao odgovor, Izrael je obećao da će iskoreniti Hamas. Pokrenuo je vazdušne napade i kopnenu ofanzivu na Pojas Gaze, u kojima je prema podacima Ministarstva zdravlja u Pojasu pod kontrolom hamasa, stradalo više od 28.000 ljudi, uglavnom žena i dece.

XS
SM
MD
LG