Dostupni linkovi

Očekuje se nastavak pregovora o primirju u Gazi


Dim na nebu tokom izraelskih napada na izbjeglički kamp Rafah, 2. mart 2024.
Dim na nebu tokom izraelskih napada na izbjeglički kamp Rafah, 2. mart 2024.

Očekuje se da će se razgovori o primirju u Gazi ponovno održati 3. marta u Kairu.

Visoki američki zvaničnik rekao je da je okvir za šest sedmica pauze u borbama uspostavljen te da zavisi od pristanka Hamasa, palestinske organizacije koju SAD i Evropska unija (EU) smatraju terorističkom, na oslobađanje talaca.

Na Hamasu je teret da prihvati dogovor o pauzi i oslobađanju talaca koji je bio "na stolu, rekao je taj izvor za Reuters.

Neimenovani lider Hamasa izjavio je, međutim, da oni neće otkriti nove detalje o taocima u Pojasu Gaze "ako se ne plati visoka cijena".

"Visoka cijena mora biti plaćena u smislu ublažavanja patnji naroda Gaze i uspostavljanja prekida vatre", rekao je neimenovani lider Hamasa 3. marta u intervjuu za katarski medij Al-Arabi Al-Džadid iz Londona.

U izraelskim napadima na Rafah u posljednja 24 sata ubijeno je 25 ljudi, uključujući 11 koji su umrli kada je pogođen šator u blizini bolnice i 14 članova jedne porodice, koji su ubijeni kada je projektil pogodio njihovu kuću.

Očekuje se da će delegacije Izraela i Hamasa 3. marta stići u Kairo, rekla su dva egipatska sigurnosna izvora, ali drugi izvor upućen u razgovore rekao je da Izrael neće poslati delegaciju dok ne dobije potpuni popis talaca koji su još živi.

U međuvremenu, SAD su obećale kontinuirano isporučivanje hrane iz zraka u Gazu, a u prvoj operaciji 2. marta je isporučeno 38.000 obroka.

Američka vojska 2. marta je potvrdila da je brod u britanskom vlasništvu koji su napali Huti militanti potonuo i upozorila da teret opasnog gnojiva na brodu predstavlja rizik za život u moru.

XS
SM
MD
LG