Dostupni linkovi

Član izraelskog ratnog kabineta Benny Gantz podnosi ostavku


Izraelski ministar Benny Gantz, 9. juni 2024.
Izraelski ministar Benny Gantz, 9. juni 2024.

Izraelski ministar Benny Gantz objavio je 9. juna da podnosi ostavku i napušta ratnu vladu premijera Benjamina Netanyahua.

Gantz, lider centrističke stranke Nacionalna unija, član je izraelskog ratnog kabineta uspostavljenog nakon što je 7. oktobra prošle godine Hamas, grupa koju Sjedinjene Države i Evropska Unija smatraju terorističkom, napao Izrael.

"Netanyahu nas sprječava da napredujemo prema istinskoj pobjedi. Zato danas napuštamo ratnu vladu, teška srca, ali samouvjereni", rekao je Gantz na konferenciji za novinare.

Netanyahu je objavio kratko saopćenje kojim poziva Gantza da "ne napušta frontu", ali je istaknuo da njegov odlazak neće ugroziti parlamentarnu većinu.

Vladajuća desna koalicija ima 64 od 120 mjesta u Knesetu.

Gantz je u subotu zaprijetio da će podnijeti ostavku u vladi ako ona ne usvoji novi ratni plan za operacije u Pojasu Gaze, u roku od tri sedmice, do 8. juna.

Plan uključuje povratak talaca, okončanje vladavine Hamasa, demilitarizaciju Pojasa Gaze i uspostavljanje međunarodne administracije za civilna pitanja kao i napore za normalizaciju odnosa sa Saudijskom Arabijom.

Izrael je ovaj mjesec ponovo napao dijelove sjeverne Gaze, iako je u januaru tu proglasio kraj velikih operacija. stovremeno, izraelska vojska je najavila da će se tamo vratiti kako bi spriječila regrupiranje Hamasa koji vlada Pojasom Gaze.

Rat u Pojasu Gaze počeo je kada je Hamas izveo napad na Izrael 7. oktobra, u kojem je poginulo oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, prema izraelskim zvaničnim podacima.

Hamas je također oteo oko 250 ljudi od kojih je 100 i dalje zarobljeno u Pojasu Gaze.

Izrael je potom pokrenuo ofanzivu na Gazu u kojoj je do sada ubijeno više od 35.000 ljudi, a više od 79.360 je ranjeno, prema podacima lokalnog ministarstva zdravstva, koje kontrolira Hamas.

XS
SM
MD
LG