Dostupni linkovi

Izrael će zabraniti nekim muslimanima pristup džamiji Al-Aksi tokom ramazana


Pogled na Kupolu na stijenu i kompleks džamije Al-Aksa, trećem najsvetijem mjestu islama (kod Jevreja poznato i kao kompleks Brdo hrama) u starom gradu Jerusalemu, 7. januara 2024.
Pogled na Kupolu na stijenu i kompleks džamije Al-Aksa, trećem najsvetijem mjestu islama (kod Jevreja poznato i kao kompleks Brdo hrama) u starom gradu Jerusalemu, 7. januara 2024.

Izrael će ograničiti broj muslimanskih vjernika koji žele učestvovati u molitvama u jerusalemskoj džamiji Al-Aksa tokom predstojećeg svetog mjeseca ramazana, rekao je u utorak izraelski ministar policije, navodeći zabrinutost da bi to mjesto moglo okupiti demonstrante koji protestuju zbog rata u Pojasu Gaze.

Al-Aksa, jedno od najsvetijih islamskih svetišta, dio je istočnog Jerusalema, koji je Izrael zauzeo u ratu 1967. godine i središte je nade palestinske državnosti, podsjeća Reuters.

Jevreji takođe poštuju ovo mjesto kao ostatak svoja dva drevna hrama.

Pravila o pristupu bila su i ranije izvor svađa, posebno tokom ramazana koji ove godine počinje 10. marta.

Izrael je i prije uvodio ograničenja, uglavnom mlađim Palestincima iz Jerusalema i okupirane Zapadne obale.

Više od četiri mjeseca od početka rata u Pojasu Gaze, zabrinutost zbog izbijanja novih nereda je sve veća.

Ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir rekao je da je premijer Benjamin Netanyahu odbacio njegovu namjeru da se većini muslimanskih građana zabrani klanjanje namaza tokom ramazana.

Ipak, rekao je da će biti nametnuto ograničenje između 40.000 i 50.000 posjetilaca, nakon rasprave u kojoj su zvaničnici tražili da svetište primi između 120.000 i 150.000 ljudi.

Mjera je izazvala osudu arapskih lidera, uključujući opozicionog poslanika Ahmada Tibija, koji je rekao da je krajnje desničar Ben-Gvir "palikuća, ali koji ima iznad sebe nekoga ko je odgovoran i koji mu dodaje kantu benzina".

Ben-Gvir je izrazio razočaranje što Netanyahu nije prihvatio njegov prijedlog da se ovlasti policija da uđe u kompleks Al-Aksa i ukloni sve zastave ili znakove postavljene u znak podrške Hamasu, militantnoj organizaciji koju su Sjedinjene Države i Evropska unija označili kao terorističku, protiv kojeg se Izrael bori u Pojasu Gaze.

Pozivajući se na tešku situaciju talaca koje Hamas drži u Gazi, Ben-Gvir je ustvrdio da bi bilo "porazno" dozvoliti takvo iskazivanje solidarnosti Hamasa u gradu koji Izrael smatra svojom prijestolnicom, što je status koji nije široko priznat u međunarodnoj zajednici.

Izrael je ograničio ulazak Palestinaca u to svetište otkako je Hamas pokrenuo rat u Gazi ubistvima i otmicama 7. oktobra prošle godine.

XS
SM
MD
LG