Dostupni linkovi

U napadu izraelske vojske na Bejrut poginulo šest osoba


Libanski vojnici na mjestu izrelskog napada u Bejrutu 24. septembra 2024.
Libanski vojnici na mjestu izrelskog napada u Bejrutu 24. septembra 2024.

Izraelska vojska saopštila je da su sproveli "ciljane" napade na Bejrut, u kojem je prema podacima libanskog ministarstva zdravstva ubijeno šest osoba i ranjeno 15. Prema informacijama dva sigurnosna izvora Libana u napadu je ubijen komandant Hezbolaha, prenosi Reuters. Izraelska vojska kaže da je u zračnom napadu na glavni grad Libana ubijen Ibrahim Qubaisi, za kojeg se navodi da je bio komandant raketnih snaga Hezbolaha.

U izraelskim napadima koji traju od ponedeljka ubijeno je više od 550 osoba, rečeno je iz Libana. U međuvremenu hiljade ljudi bježi sa sjevera zemlje.

Napad od 23. septembra bio je najsmrtonosniji napad na Liban od građanskog rata 1990. godine.

Izraelska vojska je najavila da će učiniti "sve što je potrebno" da odbaci Hezbolah od libanske granice sa Izraelom.

Drugi dan traju napadi Izraela na područja pod kontrolom Hezbolaha u Libanu, čime se povećava strah da će skoro jednogodišnji sukob da preraste u rat.

Ruševine nakon izraelskog napada u Bejrutu 24. septembra
Ruševine nakon izraelskog napada u Bejrutu 24. septembra

Napadi na obje strane libansko-izraelske granice pojačani su od smrtonosnog napada na Izrael 7. oktobra palestinske grupe Hamas koju SAD i EU smatraju za terorističku organiaciju. Grupa Hezbolah, koju podržava Iran, kazala je da će napadi na Izrael trajati sve dok ne dođe do prekida vatre u Pojasu Gaze. Nakon skoro godinu dana napada na Gazu, Izrael pomjera fokus na sjevernu granicu gdje Hezbolah ispaljuje rakete na Izrael u znak podrške Hamasu, kojeg također podržava Iran.

Šef izraelske vojske rekao je da će napadi na Hezbolah biti ubrzani.

"Situacija zahtjeva stalnu, intenzivnu akciju u svim područjima", rekao je načelnik vojnog generalštaba Herzi Halevi.

Libanske vlasti saopštile su da je u napadima ubijeno 558 osoba, uključujuči 50 djece i 94 žene, te da je ranjeno 1835 osoba.

XS
SM
MD
LG