Dostupni linkovi

Većina Izraelaca smatra da je Netanyahu kriv što nije spriječio napad Hamasa


Benjamin Netanyahu (septembar 2023.)
Benjamin Netanyahu (septembar 2023.)

Čak 80 posto Izraelaca vjeruje da premijer Benjamin Netanyahu mora da preuzme odgovornost za sigurnosne propuste koji su razotkriveni napadom militantne organizacije Hamas na Izrael 7. oktobra, pokazalo je ispitivanje javnog mnijenja za list Ma'ariv, čiji su rezultati objavljeni u petak.

Načelnik Glavnog štaba izraelske vojske, šef vojnoobavještajne službe i prvi čovjek obavještajne službe Shin Beta priznali su da njihove službe nisu uspjele da spriječe napad u kojem je poginulo skoro 1.400 Izraelaca, što je najsmrtonosniji dan u 75 godina izraelske historije.

Koalicioni partner Netanyahua, ministar finansija Bezalel Smotrich, ocijenio je da vladini i sigurnosni čelnici nisu uspjeli da zaštite zemlju, ali Netanyahu još nije otvoreno preuzeo odgovornost.

Netanyahu je ranije ove sedmice rekao da u vezi sa napadom 7. oktobra ima mnogo pitanja i da će "sve detaljno istražiti".

Čak i većina birača njegove vladajuće stranke Likud, njih 69 posto, smatra da bi on trebao da preuzme odgovornost.

Takođe, 48 posto ispitanika reklo je da bi bivši ministar odbrane Benny Gantz, vođa opozicione centrističke stranke, koji se prošle sedmice pridružio vladi nacionalnog jedinstva, bio bolji premijer, u odnosu prema samo 28 posto ispitanika koji to vjeruje za Netanyahua.

Ispitivanje je pokazalo i da 65 posto Izraelaca podržava očekivanu izraelsku kopnenu invaziju Gaze.

Ispitivanje je provedeno 18. i 19. oktobra na 510 ispitanika, prenosi Reuters.

Izraelski 'Perl Harbur' i '11. septembar'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:10 0:00

XS
SM
MD
LG