Dostupni linkovi

Ustavni sud BiH privremeno suspendovao Izborni zakon u Republici Srpskoj


Sjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, 11. jula 2024.
Sjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, 11. jula 2024.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 24. jula donio privremenu mjeru, kojom je stavio van snage Izborni zakon Republike Srpske (RS), jednog od dva bh. entiteta.

Sud je ovaj entitetski zakon, koji je 19. aprila usvojila Narodna skupština Republike Srpske, proglasio privremeno nevažećim, sve do donošenja konačne odluke u ovom predmetu.

Ovu odluku je sud donio u predmetu ocjene usklađenosti entitetskog izbornog zakona sa Ustavom BiH, koji je pokrenut po zahtjevu Denisa Zvizdića, prvog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine (BiH).

U obrazloženju odluke, Ustavni sud je ocijenio da je riječ o "vrlo ozbiljnim i složenim pitanjima ustavnosti osporenog Izbornog zakona RS-a".

Izborni zakon RS reguliše pitanja koja su već regulisana Izbornim zakonom BiH, te se ovim zakonom nadležnosti Centralne izborne komisije prenose na entitetsku komisiju, dok se istovremeno stavljaju van snage odredbe Izbornog zakona BiH, ocijenio je Ustavni sud BiH.

Potrebno je riješiti i pitanje da li Narodna skupština RS-a ima nadležnost da različito reguliše oblasti koje su već regulisane na državnom nivou vlasti u Bosni i Hercegovini, navedeno je u obrazloženju suda.

"Ustavni sud stoga smatra da postoje valjane sumnje da bi osporeni zakon mogao narušiti ustavni poredak i političku stabilnost Bosne i Hercegovine."

To je u ovoj fazi postupka dovoljno da se utvrdi postojanje mogućnosti "nastupanja neotklonjivih štetnih posljedica" ukoliko Ustavni sud BiH ne donese ovu privremenu mjeru, naveo je sud, i dodao da privremena mjera ne prejudicira konačnu odluku o ustavnosti ovog zakona.

Ustavni sud BiH smatra da izborni propisi predstavljaju jednu od ključnih oblasti za osiguranje slobodnih, poštenih i transparentnih izbora koji odražavaju volju građana, navedeno je u saopštenju suda.

"Stoga bi implementacija Izbornog zakona RS ozbiljno podrivala ulogu Centralne izborne komisije BiH", naveo je sud, te dodao da bi organizovanje predstojećih lokalnih izbora u RS-u primjenom ovog zakona "moglo uzrokovati nepopravljive štete za demokratski izborni proces, pravnu sigurnost i vladavinu prava, te ugrozilo legitimitet izbornog procesa".

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini su raspisani za 6. oktobar ove godine.

XS
SM
MD
LG