Dostupni linkovi

Stupanje na snagu Izbornog zakona RS je pokušaj preuzimanja nadležnosti BiH, poručio OHR


Kristijan Šmit, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (arhivska fotografija)
Kristijan Šmit, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (arhivska fotografija)

Stupanjem na snagu Izbornog zakona i Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi Republike Srpske (RS), uspostavlja se paralelni izborni okvir za taj bh. entitet, čime se nastoje preuzeti nadležnosti Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH).

Ovo se navodi u odgovoru Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u BiH, na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) za komentar objavljivanja ova dva zakona u Službenom glasniku RS.

Zakoni su objavljeni 9. jula, a da bi stupili na snagu potrebno je da prođe osam dana.

Sporni zakon, usvojen još u aprilu u entitetskom parlamentu, predviđa da Republička izborna komisija (RIK) RS vrši ulogu CIK BiH u organizovanju lokalnih izbora, izbora za entitetski parlament, predsjednika i potpredsjednike RS, kao i izbora za delegate iz RS u Domu naroda Parlamenta BiH.

Od završetka rata 1995. godine, entiteti nemaju nadležnost nad izborima u zemlji, a to se ne pominje ni u državnom Ustavu.

Sve opšte i lokalne izbore od 2001. i njenog osnivanja je provodio CIK BiH, a izbore prije toga je provodila Privremena izborna komisija, tijelo uspostavljeno Dejtonskim sporazumom.

"To predstavlja kršenje Izbornog zakona BiH i utiče na jednu od najvažnijih provedenih reformi u implementaciji civilnih aspekata Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH", upozoravaju iz OHR.

Govoreći o Izbornom zakonu RS, navode da će o njegovoj "usaglašenosti sa Ustavom BiH morati odlučiti Ustavni sud BiH".

Ističu da Izborni zakon BiH "uređuje sve aspekte izbornog procesa, te se, kao odluka institucija BiH, ima primjenjivati u entitetima".

Naglašavaju da bilo kakve izmjene ovog zakona moraju imati saglasnost državnih institucija.

Dan ranije, Ambasada SAD u Sarajevu je u odgovoru za RSE osudila objavljivanje zakona, te upozorila da su Sjedinjene Države spremne da odgovore na antidejtonsko i secesionističko djelovanje lokalnih aktera, kao i da podržavaju visokog predstavnika ako namjerava djelovati.

XS
SM
MD
LG