Dostupni linkovi

Koalicija 'Pod lupom' zabilježila 710 slučajeva izbornih nepravilnosti u BiH


Konferencija za novinare članova Koalicije "Pod Lupom", 5. septembra 2024.
Konferencija za novinare članova Koalicije "Pod Lupom", 5. septembra 2024.

U Bosni i Hercegovini je zabilježeno 710 izbornih nepravilnosti, u periodu od 22. jula do 1. septembra, navedeno je u izvještaju Koalicije "Pod lupom", nevladine organizacije koja prati izbore u BiH, koji je objavljen mjesec pred Lokalne izbore u BiH.

Koalicija je podnijela 193 prijave Centralnoj izbornoj komisiji BiH, a do sada su izrečene 43 sankcije i novčane kazne u iznosu od 55.300 maraka (oko 28.000 eura), rečeno je 5. septembra na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Lokalni izboru u BiH bit će održani 6. oktobra, kada će 3,4 miliona glasača birati gradonačelnike i načelnike te nove sazive općinskih vijeća u 143 lokalne zajednice.

Među zabilježenim izbornim nepravilnostima, u 233 slučaja radi se o zloupotrebi javnih resursa, 210 u formiranju biračkih odbora, dok se u 93 slučaja radi o preuranjenoj kampanji, kažu u Koaliciji.

U ostalim slučajevima radi se o propustima u radu lokalnih izbornih komisija, nepravilnostima u radu medija te pritiscima na birače.

Po broju zabilježenih izbornih nepravilnosti, prednjači Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), a slijede Stranka demokratske akcije (SDA), Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH, Srpska demokratska stranka (SDS) i Socijaldemokratska partija (SDP).

Kada je riječ o zloupotrebi javnih sredstava i resursa, 55 se odnosi na korištenje javnih sredstava za direktnu ili indirektnu kupovinu podrške birača.

Ostali slučajevi se tiču promocije kandidata za izbore na javnim događajima i manifestacijama, korištenja prostorija ustanova ili javnih preduzeća za predizborne aktivnosti te intenziviranja javnih radova u predizbornom periodu.

CIK-u je, također, do sada prijavljen 71 kandidat za predsjednika i zamjenike predsjednika biračkog odbora, od kojih je 29 uklonjeno s listi za predsjednike i zamjenike predsjednika biračkih odbora.

Iz Koalicije "Pod Lupom" su naveli da je CIK BiH 20. augusta uvažio njihov apel da budu povećane novčane kazne za višestruke prekršioce Izbornog zakona BiH.

Također, uputili su preporuke CIK-u da izreče kazne za sve prijavljene nepravilnosti, ukloni članove političkih stranaka sa spiskova za rukovoditelje biračkih odboraa i omogući javno dostupni centralni birački spisak, u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

"Apelujemo i na stranke da ne koriste zapaljivu retoriku, da ne smatraju političke protivnike protivnike neprijateljima i da se drže kulture dijaloga", kazao je Vehid Šehić, član Koalicije, na konferenciji za novinare.

Predizborna kampanja za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini počinje u petak, 6. septembra i trajat će do 5. oktobra ujutro. Nakon toga počinje predizborna tišina koja će trajati do zatvaranja birališta, 6. oktobra.

Kandidate na loklanim izborima će, prema trenutnim podacima, imati ukupno 110 političkih stranaka.

Na izborima će ukupno biti birani gradonačelnici, odnosno načelnici općina, kao i novi sazivi općinskih i gradskih vijeća. Osim toga, bit će izabrana i nova Skupština Brčko distrikta BiH.

Prema podacima CIK-a BiH, za lokalne izbore ovjereno je ukupno 296 političkih subjekata i 26.089 kandidata, od kojih su 25.703 kandidati za općinska vijeća i skupštine općina.

Za načelnike i gradonačlenike ima 386 kandidata, među kojima 29 žena, odnosno 7,1 posto.

Procjene CIK-a govore da će izbori koštati oko 19 miliona maraka (oko 9,7 miliona eura).

XS
SM
MD
LG