Dostupni linkovi

Austrijska krajnja desnica vodi na izborima, ali da li će vladati?


Lider Slobodarske partije nakon glasanja na parlamentarnim izborima 29. septembra
Lider Slobodarske partije nakon glasanja na parlamentarnim izborima 29. septembra

Krajnje desničarska Slobodarska stranka (FPO), predvođena Herbertom Kicklom, vodi prema preliminarnim rezultatima na parlamentarnim izborima u Austriji. Ovo stranku potencijalno stavlja u vodeću poziciju da formira vladu po prvi put od Drugog svjetskog rata.

Projekcije pokazuju da je FPO na prvom mjestu, ali daleko od apsolutne većine, što znači da će trebati pronaći koalicionog partnera u parlamentu kako bi formirali stabilnu vladu, ukoliko ih predsjednik Alexander Van der Bellen pozove.

Na osnovu prebrojanih 50,2 posto glasova, FPO je osvojio 29,1 posto.

Kakve opcije ima Kickl?

Jedina stranka koja je ostavila otvorena vrata za koaliciju sa FPO-om je vladajuća konzervativna Austrijska narodna stranka (OVP). Međutim, lider OVP-a, kancelar Karl Nehammer, isključio je mogućnost formiranja vlade u kojoj bi Kickl bio uključen.

To, zajedno s rezervama koje predsjednik Van der Bellen ima prema Kicklu, postavlja pitanje hoće li se Kickl povući kako bi neki drugi član stranke postao kancelar.

S obzirom na to koliko su on i stranka vodili kampanju na ideji da Kickl postane "narodni kancelar", to trenutno izgleda malo vjerovatno.

Koalicija FPO-OVP

Ako FPO dobije opciju da pokuša formirati koaliciju, jedina stranka s kojom bi imao većinu je OVP.

Dvije stranke se preklapaju u mnogim ključnim političkim pitanjima, posebno u pogledu uvođenja strožijih pravila o imigraciji. Obje stranke su također podržale smanjenje poreza kako bi se pokrenula slaba ekonomija, koja je na putu smanjenja drugu godinu zaredom.

Migranti u Austriji strahuju od pobjede krajnje desnice na parlamentarnim izborima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00

Međutim, pregovori bi mogli biti komplikovani zbog teških odnosa između Kickla i Nehammera. Nehammer je tokom kampanje prikazivao Kickla kao teoretičara zavjere nesposobnog da vlada.

OVP kao mogući ključni igrač

OVP je stranka moći. Bila je u svakoj vladi u posljednjih 37 godina, osim kratkotrajne privremene vlade koja je zvanično bila bez stranaka.

Iako se mnogi unutar OVP-a ideološki osjećaju najbližima FPO-u, OVP bi barem u principu imao alternativu koaliciji s FPO-om: tročlani savez sa trećeplasiranim socijaldemokratima i jednom od dvije stranke koje imaju nešto manje od deset posto, odnosno liberalnim Neosima ili ljevičarskim Zelenima.

U tom scenariju, OVP bi bila najveća stranka, što znači da bi Nehammer mogao ostati na poziciji kancelara.

Predsjednička prepreka

Predsjednik Austrije Van der Bellen, bivši lider Zelenih, postavio je ministre iz FPO-a, uključujući Kickla, kada su formirali koaliciju s OVP-om 2017. godine. Ta koalicija se raspala 2019. godine.

Van der Bellen je također potpisao Kicklovo smjenjivanje iz te vlade na zahtjev tadašnjeg kancelara Sebastiana Kurza iz OVP-a, nekoliko dana prije nego što je parlament smijenio cijelu vladu.

Predsjednik je od tada imao rezervisan stav prema Kicklu i nagovijestio je da ga ne bi pustio da postane kancelar ili da možda ne bi pozvao FPO da pokuša formirati vladu, čak i ako bi osvojili prvo mjesto.

Iako je uobičajena praksa da predsjednik zatraži od stranke koja je prva po broju glasova da formira vladu, on to nije obavezan učiniti.

"To je ustaljena praksa, ali koliko ja znam, nije u ustavu," rekao je Van der Bellen prošle godine.

"Ono što je u ustavu je da ja imenujem kancelara... To je jedna od vrlo rijetkih tačaka gdje predsjednik ima slobodu."

Dakle, Van der Bellen bi mogao zauzeti potpuno novi pristup.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG