Dostupni linkovi

Izrael saopštio da su optužbe Južnoafričke Republike za genocid neosnovane


Palestinci beže iz Rafe nakon što su izraelske snage pokrenule kopnenu i vazdušnu operaciju u istočnom delu južnog grada Gaze, usred tekućeg sukoba između Izraela i Hamasa, u Rafi, u južnom pojasu Gaze, 13. maja 2024.
Palestinci beže iz Rafe nakon što su izraelske snage pokrenule kopnenu i vazdušnu operaciju u istočnom delu južnog grada Gaze, usred tekućeg sukoba između Izraela i Hamasa, u Rafi, u južnom pojasu Gaze, 13. maja 2024.

Izrael je 17. maja pred Međunarodnim sudom pravde branio vojnu neophodnost svoje ofanzive na Gazu nakon što je Južnoafrička Republika zatražila od sudija da joj narede da obustavi operacije u Rafi i potpuno se povuče sa palestinskih teritorija.

Zvaničnik izraelskog ministarstva pravde Gilad Noam nazvao je slučaj Južne Afrike, koji optužuje Izrael za kršenje Konvencije o genocidu, "potpuno van činjenica i okolnosti" i rekao da je to "izvrgavanje ruglu konvencije".

On je slučaj nazvao "opscenom eksploatacijom najsvetije konvencije", misleći na međunarodni ugovor o zabrani genocida dogovoren nakon Holokausta evropskih Jevreja u Drugom svetskom ratu.

Konvencija zahteva od svih zemalja da deluju kako bi sprečile genocid, a ICJ, takođe poznat kao Svetski sud, koji razmatra sporove između država, zaključio je da to daje Južnoafričkoj Repuiblici pravo da pokrene slučaj.

U prethodnim presudama, sud je odbacio zahteve Izraela da odbaci slučaj i naredio Izraelu da spreči akte genocida nad Palestincima, a nije mu naložio da zaustavi napad.

Uoči izlaganja Izraela, nekoliko desetina proizraelskih demonstranata okupilo se ispred pokazujući fotografije talaca koje su 7. oktobra snimili Hamasovi borci i zahtevajući njihovo oslobađanje.

Hamas su SAD i EU označile kao terorističku organizaciju.

Južnoafrički pravni tim, koji je prethodnog dana izneo svoje argumente za nove hitne mere, predstavio je izraelsku vojnu operaciju kao deo genocidnog plana koji ima za cilj uništenje palestinskog naroda.

Ambasador Južnoafričke Republike u Holandiji Vusimuzi Madonsela zatražio je od suda da naredi Izraelu da "odmah, potpuno i bezuslovno povuče izraelsku vojsku iz celog Pojasa Gaze".

Izraelski zvaničnik Noam je rekao da izraelske vojne operacije nisu bile usmerene na civile, već na teroriste Hamasa koji koriste Rafah kao uporište, koji imaju sisteme tunela koji bi mogli da se koriste za krijumčarenje talaca i militanata iz Gaze.

Primeri navodnih kršenja konvencije od strane Izraela koje je iznela Južna Afrika "nisu dokaz politike nezakonitog ponašanja, a kamoli politike genocida", rekao je on. Naređenje Izraelu da povuče svoje trupe bi osudilo preostale taoce u Gazi na smrt, rekao je Noam.

Rat je počeo kada su militanti Hamasa napali Izrael 7. oktobra ubivši 1.200 ljudi i otevši 253 osobe.

U izraelskim napadima poginulo preko 35.000 Palestinaca, podaci su ministarstva zdravstva u Gazi koje predvodi Hamas.

Odluka o zahtevu za hitne mere očekuje se sledeće nedelje.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG