Dostupni linkovi

Dačić poručio da je bezbedonosna situacija u Srbiji stabilna nakon protesta


Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić u Pekingu, Kina, 26. februara 2020.
Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić u Pekingu, Kina, 26. februara 2020.

Bezbedonosna situacija u Srbiji je stabilna poručio je ministar vanjskih poslova Ivica Dačić i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti nakon sastanka održanog 25. decembra.

Sastanak je održan zbog protesta koji se u Beogradu održavaju na poziv opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja".

Kako prenosi Radio-televizija Srbije (RTS), šef Biroa Ivica Dačić poručio je nakon sednice da je analizirana bezbednosna situacija.

"Bez obzira na brojne izazove koji su ovih dana bili prisutni, bezbednosna situacija u Srbiji stabilna", rekao je Dačić i dodao da će država nastaviti koordinirano da deluje na zaštiti ustavno pravnog poretka.

Do sastanka je došlo nakon pokušaja demonstranata da uđu u Skupštinu grada Beograda 24. decembra.

Povod okupljanjima su tvrdnje opozicije o izbornoj krađi vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) na izborima 17. decembra, što ta stranka i predstavnici državnog vrha demantuju.

Sukob policije sa delom demonstranata počeo je ispred Skupštine Beograda.

Deo maskiranih ljudi je gađao gradsku kuću, dok je policija koja je bila unutar zgrade na njih bacala suzavac i biber sprej.

Policija razbila opozicioni protest protiv izbornih rezultata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

Kako prenosi RTS, Ivica Dačić rekao je da "najoštrije osuđuju akt nasilnog upada u institucije".

"Nisu to bili politički protesti, nego pokušaj nasilnog osvajanja vlasti, upad u Skupštinu Grada – Stari dvor", rekao je Dačić.

On je dodao da je reakcija državnih organa bila veoma suzdržana.

Tokom incidenata ispred Skupštine Beograda 24. decembra, policija je, kako je saopšteno iz Uprave policije, "procesuirala 38 lica", od kojih najviše zbog krivičnog dela pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja i nasilničko ponašanje na javnom skupu.

"Nastavljamo sa prikupljanjem dokaza, tako da će taj broj lica tokom dana biti veći", izjavio je načelnik Uprave policije Srbije Ivica Ivković.

On je na vanrednoj konferenciji za novinare 25. decembra rekao da je akcija policije, kada su potisnuti građani koji su protestovali ispred Skupštine grada, bila zakonita, kao a da policija nije nikoga napala.

"Pripadnici MUP-a bili su suzdržani i napad su trpeli puna tri sata", rekao je Ivković.

Dodao je da je tokom protesta pred zgradom Skupštine Beograda napadnuto osam policajaca, od kojih su dva zadobila teške povrede.

XS
SM
MD
LG