Dostupni linkovi

Evropski desničarski lideri podržali na skupu italijanskog vicepremijera uoči sudske presude


Italijanski vicepremijer i lider desničarske Lige sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom na skupu u Pontidi na severu Italije, 6. oktobar, 2024.
Italijanski vicepremijer i lider desničarske Lige sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom na skupu u Pontidi na severu Italije, 6. oktobar, 2024.

Evropski lideri krajnje desnice okupili su se 6. oktobra u Italiji kako bi pružili podršku italijanskom vicepremijeru Mateu Salviniju, koji se suočava sa mogućom šestogodišnjom zatvorskom kaznom zbog toga što, 2019. kada je bio na funkciji ministra spoljnih poslova Italije, nije dozvolio da na italijansku obalu pristane čamac sa migrantima, prenela je agencija Rojters (Reuters).

Mađarski premijer Viktor Orban i holandski nacionalista Gert Vilders pridružili su se političarima na godišnjem skupu Salvinijeve lige u selu Pontida na severu Italije, piše Rojters.

"On zaslužuje oduševljenje, a ne kaznu. Branio je domove Italijana, a branio je i Evropu", rekao je Orban obraćajući se pristalicama Lige u Pontidi.

Vilders, čija je desno orijentisana stranka poznata po antiislamskom narativu prvi put ove godine postala deo holandske vlade, rekao je u svom obraćanju da je Salvini "njihov heroj" i da "stoje uz njega".

Evropske stranke krajnje desnice u junu su se udružile kako bi stvorile grupu Patrioti za Evropu, treću po veličini grupu u Evropskom parlamentu. Stranke u okviru Patriota imaju za cilj da smanje moć Brisela i zaustave ilegalnu imigraciju.

Italijanski tužitelji su sredinom septembra zatražili šestogodišnju zatvorsku kaznu za Matea Salvinija, inače koalicionog partnera italijanske premijerke Đorđe Meloni. Njemu se sudi zbog navodnog lišavanja slobode i zloupotrebe položaja jer je nedeljama držao 147 migranata na moru na brodu koji vodi dobrotvorna organizacija Open Arms.

Brod je bio "zaglavljen" na moru gotovo tri nedelje pre nego što je migrantima konačno dopušteno da se iskrcaju na otok Lampedusa nakon sudskog naloga. Članovi Open Armsa svedočili su da da je telesno i psihičko stanje migranata bilo veoma loše usled sanitarnih uslova koji su, prema svedočenju članova organizacije Open arms, bili strašni.

Naredno saslušanje u postupku protiv Salvinija, koje je počelo u oktobru 2021. godine, zakazano je za 18. oktobar, međutim, kako prenosi Rojters, nije poznato kada bi sud mogao doneti presudu.

XS
SM
MD
LG