Dostupni linkovi

Italija i Kina potpisale saradnju u industriji električnih vozila


Predsednica Vlade Italije Đorđa Meloni
Predsednica Vlade Italije Đorđa Meloni

Italija i Kina potpisale su trogodišnji akcioni plan za koji je italijanska premijerka Đorđa Meloni rekla da predstavlja memorandum o industrijskoj saradnji koji uključuje električna vozila i obnovljivu energiju.

Kako je preneo AP, premijer Kine Li Ćang je nakon sastanka sa Melonijevom u Pekingu naveo da će Kina obezbediti da inostrane kompanije dobiju isti tretman kao i kineske i stvoriti transparentno i predvidljivo poslovno okruženje.

Tome je reagovao na česte žalbe kompanija koje posluju u Kini.

Američka agencija prenosi da ovo nije prvo putovanje Melonijeve u mandatu premijerke u pokušaju da popravi bilateralne odnose.

Petodnevna poseta predsednice Vlade Italije Đorđe Meloni usledila je nekoliko meseci nakon što je Rim napustio kinesku inicijativu Pojas i put.

Taj projekat predsednika Kine Si Đinpinga uglavnom predstavlja ideju da ta zemlja izgradi elektroenergetsku i transportnu infrastrukturu širom sveta kako bi stimulisala globalnu trgovinu i produbila veze sa drugim zemljama.

Odluka Italije 2019. godine da se pridruži inicijativi Pojas i put u Briselu je tumačena kao politička pobeda za Kinu kroz navodnu mogućnost prodora aranžmanom sa italijanskim vlastima u Zapadnu Evropu i simbolična pobeda u trgovinskom ratu sa Sjedinjenim američkim Državama (SAD).

Vlada Italije kasnije je zauzela stav da se projektovane ekonomske koristi od tog aranžmana nisu ostvarile i da joj je članstvo u kineskoj inicijativi donelo probleme u odnosima sa zapadnoevropskim vladama i SAD.

XS
SM
MD
LG