Dostupni linkovi

Italija imenovala ambasadora u Siriji


Talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani u Rimu, 21. 4. 2023.
Talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani u Rimu, 21. 4. 2023.

Italija je odlučila imenovati ambasadora u Siriji "kako bi usmjerila pozornost" na tu zemlju, saopćio je 26. jula njezin ministar vanjskih poslova.

Time je postala prva nacija G7 koja je ponovno pokrenula svoju diplomatsku misiju u Damasku od građanskog rata, prenosi Reuters.

Italija je 2012. opozvala osoblje iz svoje ambasade u Damasku i obustavila diplomatske aktivnosti u Siriji prosvjedujući protiv "neprihvatljivog nasilja" vlade Bašara al-Asada protiv vlastitih građana.

Asad kontrolira veći dio Sirije nakon što su mu Iran i Rusija pomogli da uzvrati udarac pobunjeničkim skupinama koje su se okrenule protiv njega prije 13 godina, što je pokrenulo rat koji je ubio stotine hiljada ljudi i raselio milione izbjeglica od kojih su brojni u Europi.

Stefano Ravagnan, trenutno posebni izaslanik ministarstva vanjskih poslova za Siriju, imenovan je za ambasadora.

"On bi uskoro trebao preuzeti svoju dužnost", rekao je Reutersu ministar vanjskih poslova Antonio Tajani.

Italija i sedam drugih članica EU-a prošle sedmice poslale pismo šefu vanjske politike Europske unije Josepu Borrellu tražeći od EU da igra aktivniju ulogu u toj zemlji.

"Sirijci nastavljaju odlaziti u velikom broju, dodatno opterećujući susjedne zemlje, u razdoblju kada su napetosti u tom području visoke, riskirajući nove izbjegličke valove", stoji u pismu koje je Reuters imao na uvid.

Uz Italiju, pismo su potpisale Austrija, Cipar, Češka, Grčka, Hrvatska, Slovenija i Slovačka. Ukazale su na "humanitarnu situaciju" u Siriji koja se "dodatno pogoršala" dok je njezina ekonomija "u rasulu".

"Borrell je ovlastio Europsku službu za vanjsko djelovanje da prouči što se može učiniti", rekao je Tajani u petak.

Dodao je da je imenovanje novog ambasadora "u skladu s pismom koje smo poslali Borrelu... kako bismo usmjerili pozornost na Siriju".

Trenutačno je šest ambasada EU-a otvoreno u Damasku - Rumunjske, Bugarske, Grčke, Cipra, Češke i Mađarske.

Niti jedan od talijanskih partnera Grupe sedam - Sjedinjene Države, Japan, Britanija, Kanada, Francuska ili Njemačka - nije ponovno postavio ambasadore u Siriji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin sastao se 25. jula u Kremlju sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom.

Turska je prekinula veze sa Sirijom 2011. godine, a turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan je 7. jula kazao da žele obnoviti tursko-sirijske odnose na isti nivo koji je bio i ranije.

XS
SM
MD
LG