Dostupni linkovi

Istraga zbog prijetnji smrću organizatorima Olimpijskih igara u Parizu


Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, 26. juli 2024.
Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, 26. juli 2024.

Tužilaštvo u Parizu otvorilo je istragu nakon prijave zbog prijetnji smrću, koju su u subotu podnijeli organizatori ceremonije otvaranja Olimpijskih igara.

Prijetnje smrću prijavili su Alexandre Billard, zamjenik generalnog direktora agencije za organizaciju proslava, umjetnički direktor ceremonije otvaranja Thomas Jolly i izvršni direktor ceremonija Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu Thierry Reboul, saopćilo je Tužilaštvo.

Druge istrage pokrenute su nakon žalbi učesnika ceremonije otvaranja Olimpijskih igrara 26. jula, zbog scene koju su kritizirale vjerske vlasti, uključujući zvanični Vatikan, kao i konzervativni političari širom svijeta.

Nakon kampanje cyber uznemiravanja i žalbe Jollyja, istragu je otvorio Nacionalni centar za borbu protiv online mržnje Tužilaštva u Parizu.

Također, Tužilaštvo je utorak pokrenulo istragu zbog cyber uznemiravnja i prijetnje smrću francuskom DJ-u i producentici Barbari Butch.

Tokom otvaranja Olimpijskih igara, ta feministkinja nalazila se u sceni koja podsjeća na Tajnu večeru, odnosno posljednju večeru Isusa Krista sa apostolima.

Organizatori Olimpijskih igara u Parizu izvinili su se 28. jula svima koji su uvrijeđeni tim prizorom, ističući da nije postojala namjera da se pokaže nepoštovanje prema bilo kojoj vjesrskoj grupi, ali su stali u odbranu koncepta.

Poručili su da je ceremonija imala za cilj da proslavi raznolikost i oda počast gozbi i francuskoj gastronomiji.

XS
SM
MD
LG