Dostupni linkovi

Egzorcizam sve češći u Tadžikistanu uprkos pritiscima vlade i skandalima


Tadžikistanski zakoni ne zabranjuju egzorcizam, ali nekoliko muškaraca koji izvode ove postupke zatvoreni su posljednjih godina pod optužbama za prevaru, seksualno zlostavljanje ili praktikovanje okultnih obreda.
Tadžikistanski zakoni ne zabranjuju egzorcizam, ali nekoliko muškaraca koji izvode ove postupke zatvoreni su posljednjih godina pod optužbama za prevaru, seksualno zlostavljanje ili praktikovanje okultnih obreda.

Pišu: Farangis Najibullah i Mulloradžab Jusufzoda

Egzorcizam je glavni izvor prihoda za Sabohudina Šodijeva, muslimanskog vjerskog učenjaka, vrlo popularnog u svojoj ruralnoj zajednici na periferiji Dušanbea, glavnog grada Tadžikistana.

Šodijev, što nije njegovo pravo ime, kaže da svake sedmice liječi oko 15 klijenata koji od njega traže da istjera zle duhove ili džine koji ih opsjedaju, ili da ih oslobodi "urokljivih očiju", piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Ovaj 53-godišnji muslimanski vjerski učenjak praktikuje egzorcizam, koji je naučio od svog oca, prije više od dvije decenije. Većina Šodievljevih klijenata dolazi iz Dušanbea i obližnjih okruga, ali neki putuju iz udaljenih regija kako bi potražili njegovu pomoć.

Šodijev kaže da nema određenu novčanu naknadu za obavljanje islamskog obreda. "Na klijentima je koliko će da plate", kaže.

Trojica tadžikistanskih imama koji su govorili za RSE tvrde da se sve više traži obavljanje egzorcizma u ovoj većinski muslimanskoj zemlji.

U Tadžikistanu nema službenih statistika o egzorcizmima ili broju ljudi koji izvode vijekovima staru praksu, koja je preživjela decenije gušenja religije tokom ateističke sovjetske ere, kao i najnovije pokušaje tadžikistanske vlade da ograniči egzorcizme.

Tadžikistanski zakoni ne zabranjuju ovaj postupak, ali nekoliko muškaraca koji izvode egzorcizme zatvoreni su posljednjih godina pod optužbama za prevaru, seksualno zlostavljanje ili praktikovanje okultnih obreda.

Neki Tadžikistanci vide stalne napore sekularne vlade kao način da se zadrži zabrana na "sve što je religijsko". U sklopu te kampanje, islamski hidžabi su zabranjeni u školama i kancelarijama za žene, dok se na puštanje duge ili guste brade kod mladih muškaraca ne gleda blagonaklono.

Egzorcizam se praktikuje među sljedbenicima islama, hršćanstva i nekih drugih svjetskih religija.

Među muslimanima postoji vjerovanje da zli duh ili džin može da opsjedne osobu, ali i da se može istjerati iz tijela opsjednute osobe obredom egzorcizma koji uključuje izgovaranje određenih sura iz Kurana.

Ali nekoliko tadžikistanskih imama je za RSE reklo da se mnogi vjerski službenici u zemlji suzdržavaju od izvođenja egzorcizma jer to zahtijeva posebnu obuku.

U međuvremenu je porast potražnje za izvođenjem obreda egzorcizmima doveo do porasta broja samoprozvanih egzorcista, odnosno šarlatana, prema navodima vjerskih službenika i zvaničnika. Mnogi od njih izvode egzorcizme i iscjeljuju vjerom.

Neki takođe miješaju elemente okultnog, što je zabranjeno u Tadžikistanu i zabranjeno generalno u islamu.

Među muslimanima postoji vjerovanje da zli duh ili džin može da opsjedne osobu, ali i da se može istjerati iz tijela opsjednute osobe obredom egzorcizma koji uključuje izgovaranje određenih sura iz Kurana.
Među muslimanima postoji vjerovanje da zli duh ili džin može da opsjedne osobu, ali i da se može istjerati iz tijela opsjednute osobe obredom egzorcizma koji uključuje izgovaranje određenih sura iz Kurana.

Odbor za vjerska pitanja Tadžikistana rekao je da "muslimani vjeruju da Kuran ima iscjeliteljsku moć, stoga traže pomoć (od egzorciste) za liječenje određenih mentalnih problema, ali nažalost bilo je slučajeva u kojima su neki (samoproglašeni egzorcisti) pokušali da zloupotrebe vjerska uvjerenja kod ljudi."

Pogrešni egzorcizam

Posljednjih godina, agencije za provođenje zakona u Tadžikistanu su objavile, kako su nazvale, snimke samoprozvanih egzorcista i iscjelitelja kako zlostavljaju svoje klijentkinje. Incidente su navodno snimile skrivene kamere, koje je postavila policija nakon nakon što je primila prijave.

U sjevernoj provinciji Sughd policija je 2021. objavila video koji navodno prikazuje Alijona Ganijeva, 50-godišnjeg samoproglašenog egzorcistu i iscjelitelja, kako izvodi neobičan ritual nad klijenticom koji završava spolnim odnosom.

Prema lokalnim medijima, Ganijev je 21-godišnjoj klijentkinji naplatio 14 dolara za tri sesije egzorcizma i iscjeljivanja vjerom.

Državna televizija prikazala je, kako je rečeno, Ganijev alat za egzorcizam, uključujući nekoliko noževa, tarot karte, razne biljke i hrpu suhih grana. Nakon što je bio u policijskom pritvoru, Ganijev je za TV kanal rekao da žali zbog svojih postupaka koji su "izmakli kontroli pod đavoljim iskušenjem".

Nije jasno da li je njegovo priznanje dobrovoljno ili je iznuđeno.

Velika džamija u Dušanbeu
Velika džamija u Dušanbeu

U sličnom slučaju iz 2019., sud u distriktu Hisor dao je zatvorsku kaznu Džuraboi Sočajevu, koji je optužen za seksualno uznemiravanje svojih klijentkinja tokom izvođenja obreda egzorcizma. Sočajev je, po riječima tužioca, svojim klijentima naplaćivao 270 dolara po sesiji.

U sjevernom gradu Kdžandu u toku je istraga protiv samoproglašenog egzorciste Abduvalija Nabieva (68), koji je uhapšen u oktobru pod optužbama za seksualno uznemiravanje.

Policija i tužioci rekli su da nijedan od muškaraca nije imao vjersko obrazovanje ili medicinsku obuku, ali su tvrdili da imaju posebne sposobnosti istjerivanja džinova i liječenja bolesti.

Obredi egzorcizma nedavno su dospjeli na naslovne strane u centralnoj Aziji kada je žena umrla od posljedica teškog premlaćivanja tokom rituala u uzbekistanskoj prijestolnici Taškentu.

Sudski dokumenti kažu da su dvojica muškaraca koristila čekić, lanac i kolce i tako slomila nekoliko rebara ženi i uzrokovala joj unutrašnje krvarenje.

Egzorcisti su osuđeni na dvije i po i tri godine zatvora.

Otišli u ilegalu

Upitan o tragičnom uzbekistanskom slučaju, Šodijev je rekao da nikada nije izvodio niti čuo za egzorcizam koji je doveo do fizičkih povreda.

"Koristimo neke alate, ali ne tučemo klijente na smrt, samo ih lupkamo po laktu, na primjer, tupom stranom noža", rekao je Šodijev.

Šodijev i mnogi drugi u Tadžikistanu više ne izvode obrede egzorcizma otvoreno, bojeći se onoga što vide kao kampanju vlade protiv te prakse.

Prije otprilike pet do sedam godina klijenti su dolazili kod Šodijeva na tretman, međutim danas ih on posjećuje naveče u njihovim domovima kako bi obavio ritual.

"Ne želim da budem optužen za neke izmišljene optužbe, poput praktikovanja okultnog, na primjer", rekao je.

Za neke Tadžikistance, kao što je Akmal Halimov, 34-godišnji stanovnik okruga Vadat, skandali oko egzorcista nisu nimalo uticali na njihovo vjerovanje u vjerske rituale.

Halimov vjeruje da ga je egzorcizam spasio nakon što ga je "opsjeo zli duh" tokom njegovih studentskih godina u Dušanbeu.

"Rođaci su me odveli kod mule koji me je liječio 10 dana. Nakon toga sam osjetio da je nešto loše napustilo moje tijelo", rekao je.

Ali u ruralnom distriktu Mastčoh, Zuhra Muhtorova nije optimistična po pitanju bilo kakvih dobrih strana egzorcizma.

Prije deset godina, 34-godišnja Muhtorova se razboljela, bolest je pogodila njenu moć govora. Kada medicinski tretmani nisu pomogli, rodbina je sugerisala da je ona "sigurno opsjednuta džinima". Muhtorova je bila na nekoliko seansi egzorcizma, ali uprkos njenom vjerovanju, rituali joj nisu pomogli.

Ona i dalje ima poteškoće dok govori i odustala je od egzorcizma.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG