Dostupni linkovi

Iranska karikaturistkinja osuđena na šest godina zatvora zbog aktivizma


Iranska karikaturistkinja Atena Farghadani, april 2024.
Iranska karikaturistkinja Atena Farghadani, april 2024.

Iranska karikaturistkinja Atena Farghadani osuđena je na šest godina zatvora od strane Islamskog revolucionarnog suda u zemlji, rekao je njen advokat.

Mohammad Moqimi je za Radio Farda RSE rekao da je Farghadani dobila pet godina zatvora za "vrijeđanje svetih uvjerenja" i dodatnu godinu za "propagandu" protiv Islamske republike zbog svog aktivizma.

Kazne su umjetnici službeno saopštene 10. juna nakon što ju je osudio Ogranak 26 Islamskog revolucionarnog suda, rekao je Moqimi.

Naglasio je da je sud izrekao najoštrije moguće kazne prema optužbama, navodeći broj prekršaja koje je ona navodno počinila.

Ovo nije prvi susret Atene Farghadani s iranskim pravosudnim sistemom.

Ona je već odslužila 18 mjeseci zbog optužbi koje uključuju "okupljanje i dosluh", "propagandne aktivnosti protiv države" i "vrijeđanje rukovodstva i predsjednika".

Njeno posljednje hapšenje dogodilo se 14. aprila, nakon čega je Moqimi prijavio da je teško pretučena.

Odbijajući da prihvati kauciju koja joj je određena za pritvor, za koji je rekla da je "samovoljan", Farghadani je prebačena u zatvor Qarchak u blizini Teherana, poznat po teškim uslovima.

Diplomirala je umjetnost na Univerzitetu Alzahra, te je međunarodno priznata kada joj je Cartoonists Rights Network International dodijelio nagradu za hrabrost u crtanom filmu u avgustu 2015.

Ova kazna dio je široke kampanje suzbijanja kao odgovor na proteste Žene, život, sloboda 2022. godine, tokom kojih su se mnogi umjetnici i popularni kulturni aktivisti našli u sličnoj poziciji.

Javaid Rehman, specijalni izvjestilac UN-a za stanje ljudskih prava u Iranu, zaključio je u izvještaju u martu da su akcije iranskih vlasti od protesta 2022. godine ukazivale na "moguće počinjenje međunarodnih zločina, posebno zločina protiv čovječnosti ubistava, zatvaranja, prisilnih nestanaka, mučenja, silovanja i seksualnog nasilja i progona".

XS
SM
MD
LG