Dostupni linkovi

Četvorica obješena u Iranu zbog otrovnog alkohola


Iranski policajci pripremaju uže za vješanje (Ilustracija)
Iranski policajci pripremaju uže za vješanje (Ilustracija)

Četiri osobe pogubljene su u Iranu zbog proizvodnje i prodaje smrtonosnog kontaminiranog alkohola, saopćile su u srijedu iranske pravosudne vlasti.

Prema vlastima, osuđeni su za proizvodnju i prodaju kontaminiranog alkohola koji je usmrtio 17 ljudi. Više od 190 ljudi primljeno je u bolnicu s teškim simptomima trovanja u sjevernom Iranu početkom oktobra. Neki su mediji isprva izvijestili o 26 mrtvih.

Iranske pravosudne vlasti saopćile su da su osuđenici obješeni u Centralnom zatvoru Karaj, zapadno od Teherana.

Konzumacija alkohola je strogo zabranjena u Islamskoj Republici, što znači da Iranci moraju kupovati alkoholna pića na crnom tržištu ili ih sami proizvoditi.

To nosi mnoge rizike jer nepravilna destilacija može rezultirati kontaminacijom domaćeg alkohola metanolom.

Otrovna tvar može uzrokovati sljepoću, pa čak i smrt u velikim količinama, što se u Iranu posljednjih godina više puta događalo.

Pogubljenja u Iranu su 2023. dostigla osmogodišnji maksimum, prema novom izvještaju Amnesty Internationala.

Prošle godine su u Iranu izvršena 853 pogubljenja, uz najmanje 481 pogubljenje zbog osude za narkotike, navodi se u izvještaju ove organizacije objavljenom 4. aprila.

Najmanje 95 pogubljenja prijavljeno je u 2024. do 20. marta, saopštila je grupa za ljudska prava, dodajući da vjeruje da je stvarni broj pogubljenja u Iranu veći.

XS
SM
MD
LG