Dostupni linkovi

Članice G7 osudile iranski izvoz balističkih raketa u Rusiju


Balističke rakete Fath-360 koje je Iran navodno isporučio Rusiji
Balističke rakete Fath-360 koje je Iran navodno isporučio Rusiji

Ministri vanjskih poslova Grupe sedam (G7) industrijaliziranih sila su 14. septembra "najoštrije osudili " iranski izvoz i rusku nabavku iranskih balističkih projektila, javlja Reuters.

Iran je Rusiji isporučio velik broj moćnih balističkih projektila zemlja-zemlja, čime je produbljena vojna suradnja dviju zemalja koje su obje pod američkim sankcijama, navodi Reuters.

"Iran mora odmah prekinuti svaku potporu ruskom nezakonitom i neopravdanom ratu protiv Ukrajine i zaustaviti takve prijenose balističkih projektila, bespilotnih letjelica (dronova) i povezane tehnologije, koji predstavljaju izravnu prijetnju ukrajinskom narodu, kao i europskoj i međunarodnoj sigurnosti u širem smislu", rekli su ministri G7 u saopćenju.

"Ostajemo postojani u našoj predanosti da Iran pozovemo na odgovornost za njegovu neprihvatljivu podršku ruskom nezakonitom ratu u Ukrajini koji dodatno potkopava globalnu sigurnost. U skladu s našim prethodnim izjavama o tom pitanju, već odgovaramo novim i značajnim mjerama", dodaje se.

Italija trenutno predsjeda skupinom G7 bogatih zemalja koja također uključuje Sjedinjene Države, Japan, Njemačku, Ujedinjenu Kraljevinu, Francusku i Kanadu.

XS
SM
MD
LG