Dostupni linkovi

Protesti u jugoistočnom Iranu kako se kriza s vodom produbljuje


Stotine stanovnika grada Zabol na jugoistoku zemlje protestiraju protiv neuspjeha iranske vlade da riješi krizu s vodom 31. jula 2023.
Stotine stanovnika grada Zabol na jugoistoku zemlje protestiraju protiv neuspjeha iranske vlade da riješi krizu s vodom 31. jula 2023.

Iranci koji žive u jugoistočnoj provinciji Sistan-Baluchistan organizovali su protest 31. jula, kritizirajući neuspjeh vlade da se izbori sa eskalacijom krize s vodom, pješčanim olujama i neispunjenim pravima na vodu rijeke Helmand jer suša u regiji dostiže "super -kritičnu" fazu.

Na protestu, koji su zvanične iranske novinske agencije opisale kao "pravni skup", stotine stanovnika grada Zabola zahtijevale su da predsjednik Ebrahim Raisi dođe u regiju i također su pozvale na uspostavljanje visokog vijeća za rješavanje krize.

Smanjenje zaliha vode smatra se egzistencijalnom prijetnjom Iranu, gdje su loše upravljanje vodom, suša i infrastrukturni projekti pogođeni korupcijom doprinijeli nestašici vode.

Demonstranti su držali natpise sa porukama poput "Sistan nema vode, Sistan nema vazduha, Sistan nema sredstava za život" i "Sistan je žedan vode, Sistan je žedan pažnje". Oni su također naglasili potrebu za kriznim vijećem i upozorili da bi situacija mogla eskalirati u "izazov nacionalne sigurnosti".

Kriza s vodom i nedostatak industrijskog razvoja nanijeli su teške udarce ljudima u regiji, a neki stanovnici zahtijevaju nadoknadu štete u poljoprivredi zbog sušnih uslova, oprost poreza i olakšice za stočare u, kako je jedan demonstrant rekao da je početak "superkritične" faze za pokrajinu.

Ovaj protest je peti u posljednjih nekoliko mjeseci zbog krize s vodom u Sistan-Baluchistanu. Prethodni skup u aprilu bio je fokusiran na nedjelovanje Ministarstva vanjskih poslova i drugih vladinih agencija u ostvarivanju prava na vodu rijeke Helmand od talibanskih vladara susjednog Afganistana.

Provincija Sistan-Baluchistan, posebno njeni sjeverni gradovi, ozbiljno je pogođena krizom zbog nedostatka vode koju su nekoliko mjeseci pogoršavale oluje prašine zbog stvaranja novih centara prašine i sezonskih vjetrova. Pokrajina se takođe suočila sa nestankom pitke vode i struje u posljednjih mjesec dana.

Tokom sastanka na temu "Voda, razvoj i klimatske migracije" održanog u junu, iranski istraživači su rekli da je zbog krize s vodom oko 10.000 domaćinstava migriralo iz Zabola i njegovih okolnih područja u druge dijelove Irana tokom prošle godine.

U mnogim gradovima širom zemlje, gdje su prisutne nestašice vode i protesti zbog krize su sve uobičajeniji.

Stručnjaci kažu da su klimatske promjene pojačale suše i poplave koje muče Iran i da njihov intenzitet i učestalost ugrožavaju sigurnost hrane.

Iranska meteorološka organizacija procijenila je da 97 posto zemlje u određenoj mjeri doživljava sušu.

XS
SM
MD
LG