Dostupni linkovi

Aktivisti traže da međunarodne feminističke grupe pokažu solidarnost sa Irankama


Učesnici protesta u Iranu pale hidžab tokom protesta zbog smrti Mahse Amini u policijskom pritvoru ranije ovog meseca.
Učesnici protesta u Iranu pale hidžab tokom protesta zbog smrti Mahse Amini u policijskom pritvoru ranije ovog meseca.

Stotine profesora i akademskih aktivista potpisalo je otvoreno pismo u kome pozivaju međunarodne feminističke zajednice da im se pridruže u izgradnji transnacionalne solidarnosti sa ženama i marginalizovanim grupama u Iranu.

Pismo su potpisali akademici sa univerziteta u Evropi, Britaniji, Sjedinjenim Državama, Kanadi, Meksiku, Australiji i drugim zemljama koji kažu da je smrt Mahse Amini "među mnogim drugim državnim ubistvima koja su sistematski i namerno počinjena od strane rodnog aparthejda iranskog režima".

U pismu pod naslovom Slušajte glasove feminističke revolucije u Iranu, navodi se da je sada više nego ikad "kritično pokazati snažniju transnacionalnu solidarnost sa ženama i drugim marginalizovanim telima u Iranu".

Pismo je potpisano usred antivladinih protesta zbog smrti Amini (22), nakon što ju je privela policija za moral zbog navodnog neprikladnog nošenja marame ili hidžaba.

"Ova pobuna širom zemlje je ne samo protiv brutalnog ubistva Mahse, već i protiv suštine islamskog režima", navodi se u pismu. "Zahtev je glasan i jasan: kraj teokratskog režima čije se višestruko nasilje nad marginalizovanim telima manifestuje Mahsinom smrću". Zemlja je "svedok feminističke revolucije... zapaljene besom zbog ubistva Mahse (Žine) Amini", dodaje se.

Protesti su podstakli Irance, a istovremeno su istakli četiri decenije državnog nasilja i diskriminacije nad ženama, koje su se godinama suprotstavljale državnoj represiji. Vlada je nedavno uhapsila više od 1.200 demonstranata, uključujući 20 novinara, četiri advokata i oko 25 aktivista i studenata.

Prema zvaničnim podacima, ubijeno je više od 40 ljudi, uključujući nekoliko pripadnika snaga bezbednosti. Grupe za ljudska prava koje prate zemlju veruju da je stvarni broj ubijenih mnogo veći.

Suze i bijes u Iranu nakon što je ubijena TikTokerka tokom protesta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

XS
SM
MD
LG