Dostupni linkovi

Sve više radnika pridružuje se protestima u Iranu dok se nemiri nastavljaju


Radnici petrohemije u Bushehru učestvuju u antivladinom protestu 10. oktobra.
Radnici petrohemije u Bushehru učestvuju u antivladinom protestu 10. oktobra.

Više od 1.000 radnika petrohemijskih fabrika Bushehr i Damavand pridružilo se protestima u Iranu, koji su izbili zbog smrti Mahse Amini pritvorene zbog navodnog kršenja islamskog kodeksa oblačenja.

Prema izveštajima Radio Farda RFE/RL, blokirali su prilazne puteve i uzvikivali parole, poput "Smrt diktatoru!" pošto su se okupili 10. oktobra uz pojačano obezbeđenje u blizini.

Radnici u štrajku prijavljeni su u nekoliko gradova širom zemlje poslednjih dana, posebno u oblastima sa velikim brojem Kurda gde je negodovanje javnosti u početku bilo najjače kada se proširila vest da je 22-godišnja Mahsa Amini umrla 16. septembra, tri dana nakon što je uhapšena u prestonici od strane iranske moralne policije zbog navodnog "nepropisnog" nošenja hidžaba.

Organizacija za ljudska prava u Iranu sa sedištem u Oslu navodi da su najmanje 92 demonstranta ubile snage bezbednosti, iako druge grupe navode brojke od 160 ili više, zajedno sa stotinama povređenih i hiljadama uhapšenih.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani rekao je na televizijskoj konferenciji za novinare 10. oktobra da posetioci Irana treba da poštuju lokalne zakone, što je nejasna referenca na ranije izjave zvaničnika da Zapad podstiče nemire.

Očevici kažu da je Amini pretučena tokom hapšenja, dok je njen otac rekao da je zadobila modrice na nogama i da je policiju smatrao odgovornom za njenu smrt. Državna novinska agencija ISNA saopštila je 7. oktobra da je iranska Organizacija za sudsku medicinu utvrdila da su "osnovne bolesti" uzrok Aminine smrti, ne spominjući da li je ona pretrpela bilo kakve povrede.

U izveštaju državne televizije dodaje se da je forenzički izveštaj pokazao da je njena smrt povezana sa "operacijom tumora na mozgu u dobi od 8 godina".

Iransko političko rukovodstvo održalo je krizni sastanak 9. oktobra na kojem su zvaničnici pozvali narod da sačuva nacionalno jedinstvo i suprotstavi se "neprijateljskim zaverama" neprijatelja islamskog sistema.

Dan ranije, hakeri aktivisti prekinuli su direktan prenos državne televizije emitujući slike i poruke u znak podrške protestima. Aktivistička grupa Edaalate Ali (Alijeva pravda) preuzela je odgovornost za napad. Na ekranu je takođe prikazana maska povezana sa kolektivom Anonimusi, koji je hakovao nekoliko iranskih vlasti poslednjih nedelja.

XS
SM
MD
LG