Dostupni linkovi

Bivši novinar RSE, dvojni američko-iranski državljanin uhapšen u Teheranu


Bivši novinar RSE Reza Valizade, Prag, 11. jun 2015.
Bivši novinar RSE Reza Valizade, Prag, 11. jun 2015.

Bivši novinar Radio Slobodna Evropa koji se vratio u Iran posle mnogo godina boravka u inostranstvu uhapšen je u Teheranu, rekao je u utorak izvor RSE.

Reza Valizade, dvojni iransko-američki državljanin, uhapšen je pre oko tri nedelje i suočava se s optužbama među kojima je saradnju s medijima na persijskom jeziku u inostranstvu, rekao je jedan od njegovih rođaka za RSE.

Iranski zvaničnici još nisu komentarisali hapšenje Valizadea.

Valizade je prestao da radi za Radio Farda, Iranski servis RSE, u novembru 2022. i neko vreme je ostao u inostranstvu.

U svom poslednjem postu na mreži X 13. avgusta, Valizade je rekao da je otputovao u Teheran 16. marta.

U postu se navodi da je imao "napola završene" pregovore s obaveštajnom organizacijom Korpusa čuvara islamske revolucije, ali se na kraju vratio u Iran posle 14 godina na sopstvenu odgovornost i "bez pismene garancije, pa čak i usmene".

Nije jasno pod kojim okolnostima je napisao taj post.

Veliki broj Iranaca s dvojnim državljanstvom je uhapšen i optužen za različita krivična dela. Njihova imovina je često zaplenjena ili blokirana, a u nekim slučajevima je vršen pritisak na članove njihovih porodica u Iranu da nateraju te ljude da se vrate u zemlju.

Iran je optužen da vrši pritisak na strane vlade da sprovedu njegove zahteve za nezakonita hapšenja ili "uzimanja za taoce" stranih državljana, uključujući one s dvojnim državljanstvom.

XS
SM
MD
LG