Dostupni linkovi

Zatvorena iranska nobelovka pred novim suđenjem, tvrdi njena porodica


Narges Mohamadi (arhivska fotografija) se trenutno nalazi u zatvoru Evin u Teheranu
Narges Mohamadi (arhivska fotografija) se trenutno nalazi u zatvoru Evin u Teheranu

Iranska dobitnica Nobelove nagrade, Narges Mohamadi (Mohammadi), koja se trenutno nalazi u zatvoru, suočava se sa novim suđenjem zato što je tvrdila da sigurnosne snage seksualno zlostavljaju druge zatvorenice, saopštila je njena porodica u subotu, 18. maja.

Suđenje, koje bi trebalo da počne u nedjelju, tiče se audio poruke koju je podijelila iz zatvora u aprilu, i koju su takođe dijelile njene pristalice, u kojoj je osudila "totalni rat protiv žena" u Iranu.

Navodi se da je ona optužena za stvaranje "propagande protiv režima".

Iranske sudske vlasti nisu komentarisale ovaj slučaj.

Njena porodica je citirala Mohamadi, te navela da bi suđenje trebalo biti otvoreno za javnost, tako da bi "svjedoci i preživjeli mogli da svjedoče o seksualnim napadima koje je protiv žena počinio režim Islamske republike".

Mohamadi, koja se nalazi u zatvoru Evin u Teheranu, tražila je od iranskih žena u svojoj poruci putem Instagrama da dijele svoje priče o hapšenju i seksualnim napadima, koje su počinili predstavnici vlasti.

Istakla je slučaj novinarke i studentkinje Dine Galibaf (Ghalibaf) koja je, kako tvrde iz grupa za zaštitu ljudskih prava, uhapšena nakon što je optužila sigurnosne snage na društvenim mrežama da su joj stavili lisice te je seksualno napali tokom njenog prethodnog hapšenja na stanici podzemne željeznice.

Galibaf je kasnije puštena na slobodu.

Vlasti u Iranu su prethodnih sedmica pooštrile kontrolu mjera, kojima se ženama u zemlji nameće poštovanje striktnih islamskih pravila oblačenja, koristeći između ostalog video nadzor.

Mohamadi je u zatvoru od novembra 2021. godine, a supruga koji živi u Parizu kao ni dvoje djece nije vidjela već nekoliko godine.

Kazala je da je novo suđenje već četvrti takav proces koji se vodi protiv nje.

Mohamadi se već nalazi na izdržavanju kazni baziranih na nekoliko presuda objavljenih posljednjih godina, za koje njena porodica tvrdi da su u stvari kazne za njeno vođenje kampanja za zaštitu ljudskih prava.

Prema porodici, kazna se ukupno odnosi na 12 godina i tri mjeseca zatvora, 154 udarca bičem, dvije godine u egzilu i razna društvena i politička ograničenja.

Mohamadi je već dugo žestoka protivnica obaveze žena u Iranu da imaju pokrivenu glavu, te je čak i u zatvoru nastavila svoju kampnaju, te je odbijala da nosi hidžab ispred muških zvaničnika.

Iranska aktivistkinja je 2023. godine dobila Nobelovu nagradu za mir za, kako je Norveški Nobelov komitet naveo, "borbu protiv ugnjetavanja žena u Iranu i njenu borbu za promicanje ljudskih prava i slobode za sve".

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG