Dostupni linkovi

Iran zatvorio posljednji njemački jezički institut, Berlin osudio postupak


Iranska policija skida tablu ispred Instituta za njemački jezik u Teheranu
Iranska policija skida tablu ispred Instituta za njemački jezik u Teheranu

Iranske vlasti u utorak 20. avgusta su zatvorile posljednji Institut za jezike koji je sertifikovala ambasada Njemačke, objavili su lokalni mediji, prenosi agencija Associated press.

Zatvaranje Instituta je učinjeno u znak odmazde zbog zatvaranja islamskih centara u zemljama Evrope.

U izvještaju nournews.ir, za koji se vjeruje da je blizak iranskim bezbjednosnim službama, objavljena je fotografija policijskih snaga koje skidaju natpis na kojem je istaknuto ime te ustanove.

Institut za nastavu njemačkog jezika osnovan je u glavnom gradu Irana 1995. godine.

Policajac ispred "Plave džamije", u kojoj se nalazi Islamski centar Hamburga, nakon višemjesečne istrage zbog navodne podrške libanskom Hezbolahu, jul 2024
Policajac ispred "Plave džamije", u kojoj se nalazi Islamski centar Hamburga, nakon višemjesečne istrage zbog navodne podrške libanskom Hezbolahu, jul 2024

Reagovao je zvanični Berlin osuđujući postupak iranskih bezbjednosnih vlasti protiv Instituta za njemački jezik u Teheranu.

"Za to nema opravdanja. Razmjena jezika je osnova međusobnog razumijevanja", navedeno je saopštenju u kome se poziva nova Vlada Irana da odmah odobri nastavak rada Instituta.

Druga iranska web stranica povezana s pravosuđem Irana, saopštila je da su pravosudne vlasti naredile zatvaranje dvije kancelarije Instituta, koji se nalaze u odvojenim četvrtima Teherana, nazivajući ih "ilegalnim centrima povezanim s njemačkom vladom" koji su "kršili iranski zakon, počinili razne nezakonite radnje i opsežna kršenja finansiranja".

U izvještaju se također navodi da će vlasti istražiti moguće prekršaje od strane drugih centara povezanih s Njemačkom, bez pojašnjenja.

Zatvaranje Instituta je uslijedilo nakon što su njemačke vlasti u julu zatvorile Islamski centar Hamburg i pet podorganizacija, optužujući ih da su 'isturena mjesta iranske teokratije', te da promovišu ideologiju svog vođstva i podržavaju libansku militantnu grupu Hezbolah.

Njemačka policija takođe je izvršila racije u 53 lokacije širom zemlje. Džamija imama Alija u Hamburgu, najistaknutiji je objekat militantne grupe, takođe je bila pretresena.

Hezbolah i Izrael gotovo svakodnevno razmjenjuju vatru preko libansko-izraelske granice od izbijanja rata između Izraela i Hamasa u Gazi u oktobru.

Iran ne priznaje Izrael i podržava antiizraelske militantne grupe poput Hamasa i Hezbolaha.

Iranske vlasti su 1995. godine zatvorile Gete (Goethe) internacionalni Institut u Teheranu, koji inače djeluje na preko sto lokacija širom svijeta, a koji promoviše njemačku kulturu, jezik i obrazovanje.

XS
SM
MD
LG