Dostupni linkovi

Libanski premijer odbacuje iransku ponudu za pregovore o provedbi UN rezolucije


Najib Mikati, oktobar 2024.
Najib Mikati, oktobar 2024.

Privremeni premijer Libana Najib Mikati odbacio je svaki potez Irana da održi pregovore o implementaciji rezolucije UN-a o južnom Libanu, nazivajući to "očiglednim miješanjem" u unutrašnje stvari njegove zemlje.

Izrael je pokrenuo kopnenu operaciju u Libanu ranije ovog mjeseca s ciljem da oslabi Hezbolah s kojim razmjenjuje prekograničnu vatru, od početka rata u Pojasu Gaze protiv militantne grupe Hamas, koja je uz Hezbolah iranski saveznik u regionu.

Dok su Hamas i SAD i Evropska unija (EU) proglasile terorističkom organizacijom, Hezbolah je za SAD teroristička organizacija, a EU je stavila na crnu listu oružano krilo te grupe ali ne i političku stranku koja ima poslanike u libanskom parlamentu.

Odgovarajući na komentare predsjednika iranskog parlamenta Mohammada Qalibafa od 17. oktobra da je Teheran spreman pregovarati o rezoluciji UN-a koja poziva da granično područje južnog Libana bude oslobođeno međunarodnog oružja ili trupa, Mikati je 18. oktobra rekao da je libanska vlada "iznenađen ovim stavom".

Ovo "predstavlja očigledno miješanje u libanonske poslove i pokušaj uspostavljanja odbačenog starateljstva nad Libanom", rekao je on u intervjuu za francuski list Le Figaro.

"Pitanje pregovora o implementaciji Rezolucije 1701 je odgovornost libanske države i svi su dužni da je podrže u tom pravcu, umjesto da traže nova starateljstva koja su odbačena po svim nacionalnim i suverenim osnovama", kazao je Mikati.

Rezolucija UN-a ovlašćuje mirovnu misiju nazvanu UNIFIL da pomogne Libanu u održavanju sigurnosti graničnog područja.

Izraelska vojska pokrenula je kopneni upad u južnu graničnu oblast ranije ovog mjeseca, navodeći da UNFIL nije uspio u misiji i da izraelske snage potiskuju militante Hezbolaha, militantne grupe i političke stranke koja kontrolira veći dio južnog Libana i kojeg podržava Iran.

Nekoliko mirovnih pozicija UN-a u južnom Libanu od tada je bilo pod vatrom, ali je portparol UNIFIL-a 18. oktobra rekao da će misija ostati u Libanu uprkos napadima.

"Moramo ostati, tražili su od nas da se preselimo", rekao je portparol UNIFIL-a Andrea Tenenti putem video veze iz Bejruta.

"Pustošenje i uništavanje mnogih sela duž Plave linije, pa čak i dalje, šokantno je", rekao je on.

Plava linija se odnosi na razgraničenje koje su napravile UN kako bi odvojile Liban od Izraela i Golanske visoravni koju su izraelske snage okupirale.

XS
SM
MD
LG