Dostupni linkovi

Proiranska grupa priznala napad na američke snage u Jordanu


Satelitski snimak na američku vojnu ispostavu poznatu kao Toranj 22, mjesto gdje se nalazi kontingent američkih vojnika unutar Jordana duž granice sa Sirijom.
Satelitski snimak na američku vojnu ispostavu poznatu kao Toranj 22, mjesto gdje se nalazi kontingent američkih vojnika unutar Jordana duž granice sa Sirijom.

Islamski otpor u Iraku, krovna grupa za nekoliko milicija u zemlji a koje podržava Iran, javila je da je u nedjelju napala nekoliko mjesta duž granice između Jordana i Sirije, uključujući kamp u blizini američke baze u Jordanu gdje su ubijeni vojnici.

Američki zvaničnici su rekli da su dron koji je ubio pripadnike američke vojske na tornju 22 lansirali militanti koje podržava Iran, a čini se da dolazi iz Sirije.

Američka vlada još nije imenovala konkretnu miliciju koju smatraju odgovornom.

Prethodno je Iran negirao umiješanost u ovaj napad.

Sjedinjene Države su za napad okrivile "radikalne militantne grupe koje podržava Iran" za napad u kojem su i deseci povrijeđenih.

Američki predsjednik Biden obećao je osvetu i rekao: "Odgovorit ćemo".

Ovo je prvi put da su u napadu ubijeni američki vojnici u regiji nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra.

Bilo je i drugih napada na američke baze u regiji, ali prije ovog napada u nedjelju nije bilo smrtnih slučajeva, prema navodima američke vojske.

Biden je rekao da će SAD "sve odgovorne pozvati na odgovornost u vrijeme i na način koji sami odaberemo".

Iran je odbacio optužbe SAD-a i Velike Britanije da podržava militantne grupe koje se okrivljuju za napad.

"Ove tvrdnje iznesene su s određenim političkim ciljevima da se preokrene realnost regije", rekao je portparol ministarstva inostranih poslova Nasser Kanaani, izvijestila je teheranska službena novinska agencija IRNA.

Jordan je osudio "teroristički napad" uz granicu sa Sirijom. U kratkom saopštenju jordanske vlade dodaje se da Jordan sarađuje sa Sjedinjenim Državama u osiguranju granice i borbi protiv terorizma.

Bijela kuća je navela da su Bidena u nedjelju ujutro o napadu izvijestili američki ministar odbrane Lloyd Austin i drugi zvaničnici.

"Jill i ja pridružujemo se porodicama i prijateljima naših poginulih - i Amerikancima širom zemlje, u žalosti zbog gubitka ovih ratnika u ovom prezrenom i potpuno nepravednom napadu", rekao je Biden u izjavi.

Imena poginulih i povrijeđenih vojnika još nisu objavljena jer službenici rade na obavještavanju njihovih porodica.

Tokom posjete Južnoj Karolini, Biden je rekao "imali smo težak dan sinoć na Bliskom istoku. Izgubili smo tri hrabre duše".

Šta je Toranj 22, mjesto napada na američke snage u Jordanu?

Toranj 22 nalazi se na strateški važnoj lokaciji, na krajnjem sjeveroistoku Jordana, blizu granica sa Sirijom i Irakom.

O bazi se u javnosti malo zna.

Smještena je u blizini veće baze Al-Tanf, koja se nalazi u Siriji te je u njoj stacioniran mali broj američkih vojnika.

Al-Tanf je bio ključan u borbi protiv militantne organizacije tzv. Islamske države i preuzeo je ulogu u okviru američke strategije obuzdavanja gomilanja iranskih snaga u istočnoj Siriji.

Toranj 22 se nalazi dovoljno blizu američkih snaga u Al-Tanfu da bi im potencijalno mogao pomoći, a ujedno da se i potencijalno suprotstavi militantima koje podržava Iran u tom području i da omogući svojim snagama da motre ostatke "Islamske države" u regiji.

Nejasno je koliko je američkih vojnika stacionirano u Tornju 22. Ne zna se kakvim oružjem raspolažu i kakvu protivvazdušnu odbranu imaju.

Ono što se zna je da protivvazdušna odbrana nije uspjela da zaustavi borbeni dron, u čijoj eksploziji su ubijena tri vojnika, a više od 30 ih je ranjeno.

XS
SM
MD
LG