Dostupni linkovi

Predsednik Irana obećava 'oštriji odgovor' ako Izrael uzvrati na napad


Iranski predsednik Masud Pezeškijan i katarski emir šeik Tamim bin Hamad al-Tani dolaze na zajedničku konferenciju za novinare u Dohi 2. oktobra 2024.
Iranski predsednik Masud Pezeškijan i katarski emir šeik Tamim bin Hamad al-Tani dolaze na zajedničku konferenciju za novinare u Dohi 2. oktobra 2024.

Iranski predsednik Masud Pezeškijan izjavio je u sredu da ne želi rat, ali je upozorio Izrael da ne odgovara na iranski raketni napad prethodnog dana, obećavajući snažnu reakciju Teherana na svaku dalju izraelsku akciju dok raste strah od šireg regionalnog sukoba.

"Mi ne tražimo rat. Izrael nas tera da reagujemo", rekao je Pezeškijan po dolasku u Katar na samit sa azijskim zemljama.

Pezeškijan je kritikovao Izrael zbog ubistva Ismaila Hanijea, lidera palestinskog Hamasa – kojeg su SAD i EU proglasile terorističkom organizacijom – u julu u Teheranu, u atentatu za koji Izrael nije ni preuzeo ni negirao odgovornost.

"Mi takođe želimo sigurnost i mir. Izrael je ubio Hanijea u Teheranu", rekao je Pezeškijan.

Bliski istok na ivici sveopšteg rata?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:53 0:00

Pezeškijan je stigao u Katar dan pošto je Iran ispalio balističke projektile na Izrael, a Izrael je pojačao rat s iranskim proksijem Hezbolahom slanjem trupa preko granice u Liban. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da će uzvratiti udarac Iranu posle raketnog napada u utorak, prenela je redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

"Ako cionistički režim (Izrael) ne zaustavi svoje zločine, suočiće se sa oštrijim reakcijama", rekao je Pezeškijan, preneli su iranski državni mediji.

On je dodao da bi SAD i evropske zemlje trebalo da kažu Izraelu da ne destabilizuje region.

Pezeškijan je takođe na konferenciji za novinare u Dohi s katarskim emirom šeikom Tamimom bin Hamadom al-Tanijem, rekao da će, ako Izrael bilo kako deluje protiv Irana, Teheran odgovoriti oštrije.

Teheran je u utorak pokrenuo masivni napad balističkih raketa na Izrael, najveći do sada, kao odmazdu za kampanju koju je jevrejska država pokrenula u južnom Libanu protiv militantne grupe Hezbolah koju podržava Iran, što je izazvalo upozorenja o kontramerama Izraela i njegovog glavnog saveznika SAD.

Iranski ministar spoljnih poslova Abas Aragči rekao je na mreži X da je napad bio usmeren na "isključivo vojne i bezbednosne lokacije" uključene u, kako je rekao, izraelski "genocid u Gazi i Libanu" i da ga je Iran izveo u "samoodbrani prema članu 51. Povelje UN".

"Naša akcija je završena osim ako izraelski režim ne odluči da prizove dalju odmazdu. U tom scenariju, naš odgovor će biti jači i moćniji", rekao je Aragči.

Iranska moćni Korpus garde islamske revolucije (IRGC) ranije je saopštio da je raketni napad bio odgovor na izraelsko ubistvo lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha prošle nedelje.

Hezbolah je i naoružana grupa i politička partija koja kontroliše veći deo južnog Libana. SAD ga smatraju terorističkom organizacijom, dok je Evropska unija stavila samo njegovo naoružano krilo na crnu listu.

Izraelska protivvazdušna odbrana presrela je većinu od oko 180 ispaljenih projektila, rekao je vojni portparol Danijel Hagari, iako su neke rakete pale u centralni i južni Izrael.

Izraelske službe saopštile su da su dve osobe lakše povređene gelerima dok su se nalazile na okupiranoj Zapadnoj obali, a da je jedan Palestinac poginuo u Jerihonu "kada su komadi rakete pali sa neba i pogodili ga", rekao je guverner grada Husein Hamael.

XS
SM
MD
LG