Dostupni linkovi

Zvaničnik pod sankcijama UN ponovo izabran za šefa iranske nuklearne agencije


Mohamed Eslami (67) reizabran je za šefa iranskog civilnog nuklearnog programa, fotoarhiv
Mohamed Eslami (67) reizabran je za šefa iranskog civilnog nuklearnog programa, fotoarhiv

Novoizabrani predsednik Irana ponovo je imenovao zvaničnika školovanog u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) koji je pre 16 godina stavljen pod sankcije Ujedinjenih nacija (UN) za šefa nuklearnog odeljenja zemlje, javila je državna televizija 10. avgusta, prenosi Asošijeted pres (AP).

Mohamed Eslami (67) nastaviće da radi na poziciji šefa iranskog civilnog nuklearnog programa i biće jedan od nekoliko potpredsednika.

Eslamijevo ponovno imenovanje od strane predsednika Masuda Pezeškijana dolazi u trenutku kada je Iran i dalje pod teškim sankcijama Zapada, nakon što je propao sporazum iz 2015. koji je za cilj imao obuzdavanje nuklearnih aktivnosti Irana u zamenu za ublažavanje sankcija.

Pezeškijan je tokom svoje predsedničke kampanje izjavio da će pokušati da oživi nuklearni sporazum.

Ujedinjene nacije su stavile Eslamija pod sankcije 2008. godine dok je bio na čelu iranskog Instituta za obuku i istraživanje odbrambene industrije, između ostalog, zbog "uključenosti, direktnog povezivanja ili pružanja podrške iranskom širenju osetljivih nuklearnih aktivnosti".

Njega je pokojni predsednik Ebrahim Raisi prvi put imenovao za šefa iranskog nuklearnog odeljenja 2021. godine, a pre toga, od 2018. godine, u eri bivšeg predsednika Hasana Rohanija, Eslami je bio ministar saobraćaja i urbanog razvoja.

Ima višegodišnje iskustvo u radu u iranskoj vojnoj industriji. Eslami je diplomirao građevinarstvo na Univerzitetu Detroit u američkoj saveznoj državi Mičigenu i na Univerzitetu Toledo u Ohajo.

SAD, Francuska, Britanija i Nemačka optužile su Iran da proširuje svoje nuklearne aktivnosti daleko iznad nivoa zacrtanih sporazumom iz 2015. godine. Iran se takođe suočava sa optužbama da ne sarađuje sa telima UN zaduženim za nadzor nuklearnog naoružanja, kao ni sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA).

Iran je optužio SAD i njihove saveznike da nastavljaju da primenjuju ekonomske sankcije koje je trebalo da budu ukinute u skladu sa sporazumom. Zvanični Teheran insistira na tome da je iranski nuklearni program mirnodopski i usmeren na proizvodnju struje i radioizotopa za lečenje pacijenata obolelih od raka i da ostaje pod stalnim nadzorom IAEA.

Kako prenosi AP, Iran gradi dva nuklearna postrojenja za dopunu svog jedinog operativnog reaktora od 1.000 megavata u južnom lučkom gradu Bušeru, koji je pušten na mrežu uz podršku Rusije 2011.

Dugoročni energetski plan predviđa da Iran dostigne kapacitet od 20.000 megavata struje dobijene iz nuklearne energije. Stanovništvo širom zemlje se poslednjih meseci suočilo sa nestancima struje.

XS
SM
MD
LG