Dostupni linkovi

Strahovi zbog širenja gube potiču antiafganistansko raspoloženje u Iranu


Iranske vlasti saopštile su prošle godine da pet miliona Afganistanaca živi u zemlji ilegalno i obećale su da će ih deportovati. (arhivska fotografija)
Iranske vlasti saopštile su prošle godine da pet miliona Afganistanaca živi u zemlji ilegalno i obećale su da će ih deportovati. (arhivska fotografija)

Piše: Kian Sharifi

Nepotkrijepljena tvrdnja na društvenim mrežama koja povezuje navodni porast slučajeva gube u Iranu s afganistanskom zajednicom u zemlji rezultirala je ponovnim pozivima na protjerivanje afganistanskih migranata.

Iranski mediji navode da je Ministarstvo zdravstva prijavilo devet novih slučajeva gube u protekloj godini. U izvještajima se navodi da su trojica zaraženih Afganistanci.

Istog dana, nezavisni iranski novinar koji se zalaže za protjerivanje afganistanskih izbjeglica bez dokaza je naveo da su "afganistanski migranti" odgovorni za širenje gube u Iranu, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Netačno je optužio da "u Iranu godinama nije viđen nijedan slučaj gube", što je tvrdnja koju je lako opovrgnuti podacima dostupnim na web stranici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Drugi novinar koji često piše u prilog protjerivanju afganistanskih migranata je 9. jula otišao je toliko daleko da je navodni porast slučajeva gube nazvao "bioterorizmom" i zatražio da nova vlada novoizabranog predsjednika Masuda Pezeshkiana "počne s deportacijom Afganistanaca".

"Afganistanci donose i šire virus gube", napisao je on ne nudeći dokaze, lažno tvrdeći da je guba, koju uzrokuju bakterije, virusna bolest.

Obje objave na platformi X imale su skoro pola miliona pregleda, podijeljene su više od 1.000 puta i lajkovalo ih je preko 7.000 profila.

Šta govore podaci?

Guba u Iranu nikada nije eliminisana, ali je naglo opala od 2005. godine, pala sa 79 na šest slučajeva u 2022., prema podacima SZO. Nijedan zvanični zdravstveni organ nikada nije proglasio gubu epidemijom u Iranu ili Afganistanu.

Guba je hronična bakterijska zarazna bolest koja uglavnom zahvata kožu i periferne živce. Izlječiva je, ali ako se ne liječi može uzrokovati trajnu invalidnost.

Bolest se širi kapljicama iz nosa i usta kroz bliski i česti kontakt sa neliječenim osobama.

Afganistanske izbjeglice u provinciji Nimroz deportovane iz Irana (arhivska fotografija)
Afganistanske izbjeglice u provinciji Nimroz deportovane iz Irana (arhivska fotografija)

Rastuće anti-afganistansko raspoloženje

Afganistanci koji su bježali od sovjetske invazije 1980-ih bili su dobrodošli u Iranu, velikim dijelom zahvaljujući antisovjetskim stavovima nedavno uspostavljene islamske republike. Ali animozitet prema rastućoj afganistanskoj zajednici od tada se samo pogoršao.

Posljednjih godina, posebno nakon priliva migranata nakon povratka talibana na vlast u augustu 2021., sve sučešći izlivi anti-afganistanskog raspoloženja.

U posljednjih nekoliko mjeseci u Iranu je hashtag koji naziva "protjerivanje Afganistanaca" "nacionalnim zahtjevom" bio je u trendu, često podstaknut anonimnim profilima.

UNHCR, agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice, kaže da u Iranu ima 780.000 afganistanskih izbjeglica, pored 2,6 miliona afganistanskih državljana bez dokumenata.

Međutim, vlasti u Teheranu su prošle godine tvrdile da pet miliona Afganistanaca živi u Iranu ilegalno i obećale da će ih deportovati. Afganistanskim migrantima je kasnije zabranjeno da žive ili rade u polovini od ukupno 31 iranske provincije.

Posljednjih mjeseci, afganistanski migranti u Iranu žalili su se Radiju Azadi Radija Slobodna Evropa na rastuće uznemiravanje, čak i tokom deportacije.

Iran je dugo govorio da ne dobija dovoljno finansijske pomoći od međunarodnih tijela da se izbori sa brojem izbjeglica na svojoj teritoriji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG