Dostupni linkovi

Irak osuđuje spaljivanje Kur'ana u Danskoj


Protest u Bagdadu, 22. jula 2023.
Protest u Bagdadu, 22. jula 2023.

Irak je u ponedjeljak osudio spaljivanje primjerka Kur'ana ispred veleposlanstva u Danskoj i rekao da je dansko osoblje veleposlanstva u Bagdadu napustilo zemlju nakon tamošnjih prosvjeda, dok je Kopenhagen rekao da se "nije povukao iz Iraka".

Protesti su bjesnili diljem Irana i Iraka nakon što su Danska i Švedska dopustile spaljivanje Kur'ana prema pravilima koja štite slobodu govora. Prosvjednici u Iraku zapalili su u četvrtak švedsko veleposlanstvo u Bagdadu.

Dva protuislamska prosvjednika zapalila su u ponedjeljak primjerak svete knjige islama ispred iračkog veleposlanstva u glavnom gradu Danske.

Iračko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je vlasti zemalja EU da "brzo preispitaju takozvanu slobodu izražavanja i pravo na prosvjede", javlja Reuters.

Prosvjednici su se okupili u Bagdadu i u subotu uz jake mjere osiguranja, a mostovi koji vode do Zelene zone u kojoj se nalaze mnoga strana veleposlanstva zatvoreni su nakon pokušaja prosvjednika da dođu do danskog veleposlanstva.

Glasnogovornik iračkog ministarstva vanjskih poslova rekao je da je dansko osoblje u veleposlanstvu napustilo Irak prije dva dana.

Glasnogovornica danskog ministarstva vanjskih poslova rekla je da je veleposlanstvo u Bagdadu zatvoreno zbog ljetnog odmora od 22. jula.

"Nismo se povukli iz Iraka", rekla je.

Glasnogovornica je odbila komentirati je li osoblje napustilo zemlju ili ne tokom zatvaranja.

XS
SM
MD
LG