Dostupni linkovi

Austin: Kosovu potrebni bolji pregovarači


Vlada Kosova ima lošu reputaciju koja je nanela veliku štetu građanima Kosova i procesu vizne liberalizacije: Austin
Vlada Kosova ima lošu reputaciju koja je nanela veliku štetu građanima Kosova i procesu vizne liberalizacije: Austin

Razgovarala Valona Tela (priredila Amra Zejneli)

Imidž Vlade Kosova globalno gledano nije pozitivan. To je kriminalizovana vlada i korumpirana država koja nije u stanju da se ozbiljno bavi vladavinom zakona, izjavio je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa Robert Austin, profesor Centra za evropske, ruske i euroazijske studije Univerziteta u Torontu.

RSE: Kosovo i Srbija, uz posredstvo Evropske unije, ulaze u konačnu fazu dijaloga o normalizaciji odnosa. Dve strane teže postizanju zakonski obavezujućeg sporazuma. Da li očekujete da će ovaj sporazum rezultirati obostranim priznanjem?

Austin: Optimista sam oko onoga što treba da se desi narednih meseci. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je jasno stavio do znanja da želi nešto u tom pravcu. Najveći izazov leži na kosovskoj strani. Ko je na Kosovu sposoban da postigne jedan takav sporazum? Kosovo je učinilo mnoge kompromise u poslednjih deset godina, a narednih meseci moguće je doći do novih kompromisa i koristi za srpsku zajednicu na severu Kosova.

RSE: Kakvi kompromisi mogu da proizađu iz ovog sporazuma?

Austin: Ne mislim da neko iz međunarodne zajednice, posebno Evropska unija koja posreduje u dijalogu, i SAD koje nemaju veliku ulogu, želi da vidi neko teritorijalno rešenje etničkih problema. Ali, jasno je da su pregovori poslednjih 10 godina o sudbini srpske zajednice na Kosovu njima dali prednost. Mislim da bi se priznanje pokazalo kao prednost za njih.

Hašim Tači, Federika Mogerini i Aleksandar Vučić na pregovorima u Briselu, avgust 2017
Hašim Tači, Federika Mogerini i Aleksandar Vučić na pregovorima u Briselu, avgust 2017

RSE: Političari na Kosovu su podeljeni. Opozicija ne želi da dijalog vodi predsednik Hašim Tači. Jedan deo opozicije se protivi i formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom. Koji bi bio vaš savet političarima na Kosovu?

Austin: Svaka vlada na Kosovu treba da prihvati da je prethodnim sporazumima kao što je onaj Briselski, o fusnoti, Kosovo na gubitku. Ti sporazumi nisu bili predviđeni Ahtisarijevim planom na osnovu kojeg je proglašena nezavisnost Kosova. Pregovarači Kosova, odnosno Vlada Kosova, nema međunarodni kredibilitet. To nisu pravi ljudi za pregovore i to je izazov Kosova. Dakle, moj savet je: potrebni su vam bolji pregovarači i trebate da razmišljate o suverenitetu Kosova u dugoročnom smislu i da sprečite sporazume koji miniraju suverenitet zemlje.

RSE: S druge strane, Srbija pronalazi balans između Rusije i Zapada. Da li bi jednog dana trebalo da se opredeli kojim će putem?

Austin: Mislim da je ruski faktor precenjen. Kada pogledate Rusiju, šta ima ona? Praktično ništa, osim jeftine nafte i jeftinog gasa. Mislim da je budućnost Srbije stoji u EU. To je ono što odražava i srpsko javno mnjenje.

RSE: Ali ove nedelje, grčki mediji su preneli vesti o deportaciji nekoliko ruskih diplomata iz Grčke pod sumnjom da su vršili napore da miniraju sporazum o imenu između Atine i Skoplja...

Austin: Pogledajte, budućnost je za sada veoma mutna; i Evropska unija se suočava sa puno izazova. Ali, ja sam optimista po tome da je budućnost Zapadnog Balkana u EU. Nema plana B, postoji samo jedna evropska budućnost unutar EU, nema druge alternative za Balkan. To je još uvek jedan dug proces, ne samo za Kosovo, već i za ceo region. Ne krivim EU zbog toga. Vidim da zemlje Balkana kažu da je na Evropskoj uniji da ih evropeizuje. Ali na Balkanu nije bilo uspešnih ozbiljnih reformi. Krivim vlade u Beogradu, Tirani, Prištini, Podgorici, Sarajevu i Skoplju zbog usporavanja procesa. Vreme je da zemlje Balkana pokažu svoju posvećenost.

RSE: U kontekstu integracije, sloboda kretanja je jedan od glavnih elemenata, ali trenutno je jedino Kosovo pod viznim režimom. Da li mislite da će EU ukinuti taj režim do kraja ove godine?

Austin: Na moje čuđenje, optimista sam oko vizne liberalizacije za Kosovo, ali ponovo, lopta je u dvorištu Vlade Kosova. Nažalost, obični građani Kosova plaćaju cene ove vlade, koja se, rašireno je shvatanje, vidi kao kriminalizovana ili nesposobna vlada. Zato se ovaj proces odužio. Štaviše, zašto je ovaj proces povezan nekim pitanjima koja nemaju veze sa tim procesom, kao što je demarkacija sa Crnom Gorom. Vlada Kosova ima lošu reputaciju koja je nanela veliku štetu građanima Kosova i procesu vizne liberalizacije.

RSE: Na šta konkretno mislite kada to kažete o Vladi Kosova?

Austin: Mislim da imidž Vlade Kosova globalno gledano nije pozitivan. To je kriminalizovana vlada, korumpirana država koja nije u stanju da se ozbiljno bavi vladavinom zakona. Ali, to ne važi samo za Kosovo, već se i za druge države Balkana može isto reći. Prema tome, Kosovo plaća visoku cenu u smislu toga što još uvek nema liberalizaciju viza.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG