Dostupni linkovi

U operaciji Interpola uhapšeno 206 ljudi, zaplenjene droge i hemikalije vredne 1,6 milijardi dolara


Logo Interpola, 30. septembar 2014.
Logo Interpola, 30. septembar 2014.

U Interpolovoj operacija protiv krijumčarenja narkotika širom Evrope, Severne Amerike i Afrike uhapšeno je više od 200 ljudi, dok su zaplenjene droge i hemikalije za njihovu proizvodnju u vrednosti od 1,6 milijardi dolara, saopštila je u utorak ta međunarodna policijska organizacija.

Operacija "Lionfish Hurricane" u aprilu i maju dovela je do zaplene 615 tona droga i hemikalija, navela je policijska organizacija sa sedištem u Lionu u Francuskoj.

Pored toga, operacija je dovela do hapšenja 206 ljudi i zaplene 65 ukradenih automobila, oko 30.000 detonatora i "narko-podmornice" plovila koja se koriste za transport kokaina kroz južnoameričke vodene puteve i preko Atlantika, saopštio je Interpol.

"Vrednost droge zaplenjene u ovoj dvomesečnoj operaciji veća je od BDP-a nekih zemalja, što jasno pokazuje razmere problema sa kojima se suočavaju organi za sprovođenje zakona“, naveo je u saopštenju Jirgen Štok (Jurgen Stock), šef organizacije koja broji 196 zemalja članica.

Statistike Svetske banke pokazuju da manje od 20 najmanjih zemalja sveta ima ekonomsku proizvodnju manju od 1,6 milijardi dolara.

Interpol je saopštio da je zaplenjeno rekordnih 505 tona hemikalija za proizvodnju droge i eksploziva.

Operacija u okviru operacija "Lionfish" od 2013. godine, finansirala je britansko ministarstvo unutrašnjih poslova i uključivala je 31 zemlju pored drugih međunarodnih organizacija.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG