Dostupni linkovi

Inicijativa mladih traži da Ombudsman ispita navode da je BIA zlostavljala Sandulovića


Zgrada Bezbednosno-informativne agencije u Beogradu, 17. oktobar, 2018. godine
Zgrada Bezbednosno-informativne agencije u Beogradu, 17. oktobar, 2018. godine

Nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR Srbija) saopštila je 17. januara da zahteva od Zaštitnika građana da ispita navode da su pripadnici Bezbednosno-informativne agencije (BIA) nezakonito pritvorili i zlostavljali opozicionog političara Nikolu Sandulovića.

Inicijativa mladih je takođe tražila da se ispitaju navodi o postupcima pripadnika MUP-a u vezi s privođenjem i pretresom stana Sandulovića.

Sandulović je uhapšen 3. januara, nakon što je dan ranije objavio video snimak na kom polaže venac na grob Adema Jašarija, osnivača bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

Prema navodima Sandulovićevog advokata Čedomira Stojkovića na društvenoj mreži X, Sandulović je odveden u sedište BIA gde ga je, navodno, teško pretuklo više od deset pripadnika ove agencije.

"Imajući u vidu lekarski izveštaj koji je advokat Stojković objavio, kao i navode porodice Sandulović da mu je zdravstveno stanje ugroženo, pozivamo Zaštitnika građana da Sandulovića poseti i o celom slučaju informiše javnost", saopštila je Inicijtiva.

Bezbednosno-informativna agencija Srbije (BIA) demantovala je 10. januara navode da je čelnik opozicione Republikanske partije Nikola Sandulović bio izložen torturi, tvrdeći da nije došlo do povrede slobode i prava, kao ni nezakonite primene fizičke sile prema Sanduloviću.

Nikola Sandulović, predsednik vanparlamentarne Republikanske partije, 2. januara je godine objavio snimak od 17. februara 2023. godine, na kome se vidi kako polaže venac na grob članovima porodice Adema Jašarija, jednog od osnivača Oslobodilačke vojske Kosova koga su policijske snage Srbije početkom marta 1998. godine ubile zajedno sa više od 50 članova njegove porodice, uključujući nenoružane civile – žene, decu i starce.

Sandulović je u pritvoru bio do 15. januara, a nakon puštanja na slobodu mu je izrečena mera zabrane napuštanja boravišta.

Tužilaštvo u Nišu je ranije, nakon hapšenja, navelo za Radio Slobodna Evropa da je Sandulović pritvoren zbog sumnje da je počinio krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

Ta institucija nije precizirala kako je Sandulović počinio krivično delo koje mu se stavlja na teret.

Inicijativa mladih je ocenila da se ovakvim postupanjem tužilaštva i Višeg suda u Nišu "postavlja presedan prema kome će biti gonjeni građani Srbije koji komemoriraju nesrpske civilne žrtve ratova devedesetih".

Sandulović je u januaru 2010. ranjen u eksploziji bombe postavljene ispod njegovog automobila u Beogradu.

U martu 2020. u vreme pandemije korona virusa nadležni su saopštili da je priveden zbog širenja lažnih vesti.

U svojim javnim nastupima upućivao je kritike vlasti u Srbiji, dok je, između ostalog, govorio sa simpatijama o bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu (Trump) uključujući i podršku napadu njegovih pristalica na Kapitol Hil januara 2021. godine.

XS
SM
MD
LG