Dostupni linkovi

Ministarstvo infrastrukture Kosova izbacilo iz ugovora firmu sa crne liste SAD  


Most u Mitrovici na reci Ibar. Kako je naveo zamenik ministarstva infrastrukture Kosova, kompanija RAD, koja je pod američkim sankcijama, izbačena je iz projekta za letnje i zimsko održavanje državnih i regionalnih puteva u 2021. i 2022. godini.
Most u Mitrovici na reci Ibar. Kako je naveo zamenik ministarstva infrastrukture Kosova, kompanija RAD, koja je pod američkim sankcijama, izbačena je iz projekta za letnje i zimsko održavanje državnih i regionalnih puteva u 2021. i 2022. godini.

Zamenik ministra za infrastrukturu Kosova Husni Durmiši (Hysni Durmishi) je saopštio da je kompanija "RAD DOO", koja se našla na crnoj listi Sjedinjenih Država, izbačena iz državnog projekta i da neće održavati puteve na Kosovu.

Kako je naveo Durmiši, kompanija RAD je izbačena iz projekta za letnje i zimsko održavanje državnih i regionalnih puteva u 2021. i 2022. godini.

Vlasnik ove firme je preduzetnik sa severa Kosova Radule Stević, kome su SAD takođe uvele sankcije. Kao razlog za sankcije navedeno je učešće u koruptivnim mrežama koje su povezane sa međunarodnim organizovanim kriminalom.

"Danas je potpisana izmena ugovora, u kome su kompanije 'B Corp' i 'Europa Partners' ostale deo konzorcijuma i koje ispunjavaju kriterijume za dobijanje tendera. Radićemo i na održavanju puteva na severu (Kosova), a pomenutu kompaniju smo izbacili iz ugovora", napisao je Durmiši na svom Facebook nalogu 17. decembra.

Radule Stević je jedan od srpskih preduzetnika sa severa Kosova koji je poznat po tome da je dobijao mnoge tendere kosovskih institucija za različite infrastrukturne projekte. Tendere su uglavnom raspisivale opštine Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok.

On je od avgusta 2018. do septembra 2021. godine, sa firmom "RAD" koja je registrovana na dve različite adrese, dobio ukupno 61 tender u vrednosti od 5,6 miliona evra. Radi se o projektima koji su finansirani iz budžeta Vlade Kosova.

Dan nakon što su SAD 8. decembra uvele sankcije za destak Srba na severu Kosova, među kojima je i Radule Stević, ministar za infrastrukturu Kosova Ljiburn Aljiu (Liburn Aliu) je rekao da se razmatraju sve pravne mogućnosti da se firma "RAD" stavi na crnu listu.

SAD su uvele sankcije Steviću jer ga dovode u vezu sa biznismenom sa severa Kosova Zvonkom Veselinovićem, koji je u saopštenju SAD označen kao vođa organizovane kriminalne grupe i jedna od najozloglašenijih koruptivnih figura na Kosovu.

Osim Stevića, na američkoj crnoj listi se našli su se i potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, bivši šef operative za sever Kosova Željko Bojić i druge oosbe povezane sa Veselinovićem.

Pored ovih osoba, na listi sankcija SAD je i preko 20 firmi koje se sa njima dovode u vezu. Firme su sa sedištem na Kosovu, u Srbiji, Hrvatskoj i u Bugarskoj.

Sankcijama SAD se imovina pojedinaca koji su na listi uglavnom blokira i američkim državljanima je zabranjeno da sarađuju sa njima.

XS
SM
MD
LG