Dostupni linkovi

Banke ugasile sve račune firme u Republici Srpskoj koja je pod sankcijama SAD-a


Prolaznici na ulici u Banjoj Luci 24.9.2016. (Ilustrativna fotografija).
Prolaznici na ulici u Banjoj Luci 24.9.2016. (Ilustrativna fotografija).

Posljednja dva bankovna računa kompanije "Infinity International Group", koju su sankcionirale Sjedinjene Američke Države uz obrazloženje da su "služila za bogaćenje porodice Dodik", ugašena su 17. jula, prema podacima regionalnog ekonomskog registra LRC BIS.

Ministarstvo financija SAD-a je kompanije "Prointer ITSS", "Infinity", "K-2 Audio", "Sirius 2010", "Una World" i "Kaldera Company" uvrstilo 18. juna na tzv. crnu listu "zbog povezanosti" s porodicom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je ranije sankcioniran s vrhom tog entiteta u BiH.

Tim kompanijama, koje su se bavile informacijskim tehnologijama, energetikom i medijima, državne i entitetske institucije i poduzeća su na tenderima dodijelile 1.801 posao vrijedan 240,4 miliona eura.

Banke su zatvorile račune sankcioniranim firmama i pojedincima nakon upozorenja da bi se i same mogle naći pod sankcijama ako posluju s njima.

Prema zakonima u BiH, firma ne može poslovati u gotovini i mora imati račun u banci, budući da su nekadašnja Služba društvenog knjigovodstva i zavodi za platni promet ukinuti 2001. godine.

Pet kompanija koje su Sjedinjene Američke Države uvrstile 18. juna na tzv. crnu listu planiraju likvidaciju starih, te osnivanje novih firmi na koje će prebaciti radnike i po mogućnosti ugovore, jer su im sankcije onemogućile poslovanje.

Iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH za Radio Slobodna Evropa su kazali da preregistracija kompanije kako bi se izbjegle ili zaobišle sankcije nije dozvoljena, prema američkim zakonima.

Američke sankcije su izrečene hiljadama osoba sa Zapadnog Balkana, većinom optuženim ili osuđenim za ratne zločine počinjene 1990-ih godina.

Posljednjih godina SAD je izricao sankcije pojedincima i firmama u BiH i regiji zbog podrivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, korupcije ili veza s Rusijom. Banke i druge firme i pojedinci u regiji i svijetu mogu biti meta sankcija ako surađuju sa njima.

XS
SM
MD
LG